To je to što me zanima!

Božo Maljković: Perasović će sigurno biti veliki trener

Božidar Maljković kaže da Peras svoj posao radi odlično i prema zanatu. Za dvije godine bit će jedan od deset najboljih u Europi, kaže Maljković
Vidi originalni članak

Plasman među 16 najboljih momčadi Eurolige veliki je uspjeh Cibone, a najveće zasluge idu treneru Velimiru Perasoviću. Peras je složio najjeftiniji roster u ligi, koji su kasnije dodatno prorijedile ozljede i loša financijska situacija. No ipak je uspio ostvariti rezultat kakvom se nisu nadali ni najveći optimisti. Perasović je jedan od najperspektivnijih mladih trenera u Europi, a njegov nekadašnji učitelj Božidar Maljković uvjeren je kako će u sljedeće dvije godine zakoračiti i u birano društvo, među 10 najboljih. 
- Peras je na tragu onoga što je već napravio Duško Ivanović, a jedina je razlika ta što je Duško prije završio igračku i započeo trenersku karijeru. Vjerujem u njega. Ako nastavi s edukacijom i napredovanjem kao do sada, u sljedeće dvije godine ući će u birano društvo - tvrdi Božidar Maljković, koji je Perasovića igrom slučaja naslijedio na klupi Tau Ceramice.
- Momčad mu je doživjela fizički krah jer nije prošla pripreme i zato su se razišli. No kad sam ga zamijenio, ništa nisam mijenjao. Ni jednu jedinu napadačku akciju, obranu, ništa. Sve što je napravio bilo je odlično.
Maljković i Perasović zajedno su osvojili dva naslova prvaka Europe, a većina igrača tadašnje Jugoplastike i danas je usko vezana uz košarku. Najviše ih je među trenerima.
- Cijela ta generacija bila je teološki posvećena košarci. Nitko sretniji od mene što ih je većina nakon igračkih nastavila i trenerske karijere. Uvijek sam na raspolaganju i, ako netko ima potrebu, uvijek me može nazvati. I mnogi to koriste - kaže Maljković, koji ne može prežaliti jedino što se Toni Kukoč nije okušao u trenerskom poslu. 
- Nedavno smo u Madridu zajedno gledali utakmicu. Sve što sam pomislio da bih promijenio, on je predvidio. Sjajno razumije košarku, ali je prebogat i preumoran. Previše je patio tijekom karijere da bi to isto nastavio kao trener. Neka igra golf i uživa. Zaslužio je - zaključuje Maljković.


GOTOVO SVI BOŽINI IGRAČI I DANAS SU U KOŠARCI

Za trenerskog staža u Splitu Božidar Maljković je vodio 27 igrača, a većina su i danas u košarci, i to kao treneri, skauti, sportski direktori, menadžeri... Samo trojica - Sobin, Kukoč i Lovrić - trenutačno nisu aktivni u košarci

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare