To je to što me zanima!

Brutalna sezona: Zar netko na stazi treba umrijeti?

Ove sezone stradala su već 26 skijaša, samo se nadam da nisam sljedeći, kaže hrvatski skijaš Natko Zrnčić Dim. Posljednji je stradao Lanziger
Vidi originalni članak

Skijaši su danas fizički mnogo jači, konkurencija također, brzine su mnogo veće nego prije. Niz padinu se spušta ljudsko tijelo, bez oklopa i to je teško zaštititi.
- Mi skijaši smo nemoćni, igraju se našim životima, pa to je čisto gladijatorstvo - rekao je Ivica Kostelić, a Nika dodala: - Pa zar netko treba umrijeti na stazi?
Slično misli i Ana Jelušić:
- Teško je opisati osjećaj, baviti se sportom u kojem ovako stradavaju ljudi, gdje se misli 'ah, jedan više ili manje’. Za grozne stvari nitko ne odgovara.
Ove sezone nastradala su 26 skijaša. S pojačanim odijelima gubi se na brzini, što je suprotno traženjima sporta. Vrat se nikako ne može zaštititi, a štitinici za koljena također bi usporavali. Zaštita je nespojiva s brzinom.
- Teško mi je. Stradala su 26 skijaša, samo se nadam da ja nisam sljedeći - pričao je uzdrmani Natko Zrnčić Dim.
- Ljudi, nešto se mora pod hitno napraviti - rekao je Ivica.
Uskočila je Nika Fleiss.
- Štrajkajte. Neka se vas 70 odbije spustiti - predložila je Nika.
Današnji sport više nema Cubertaina i “važno je sudjelovati”. Danas je važno samo pobijediti. Brže, više, jače...

ANTE KOSTELIĆ: ONI SU NEODGOVORNI
Skijaši prije utrka moraju potpisati da skijaju na vlastitu odgovornost, odnosno da su sami odgovorni za moguće posljedice. Što to znači? Prema tome, oni su neodgovorni, rekao je Ante Kostelić o čelnim ljudima FIS-a.

ŠALE S JANICOM KOSTELIĆ
Janica Kostelić je 1999. u švicarskom St. Moritzu teško pala i ozlijedila se.
- I drugi dan su na mjestu gdje je Janica pala postavili start. Pa to je najveća moguća neslana šala. Nisam mogao vjerovati - kaže Ivica.

NETKO SE IŽIVLJAVA
Nakon što su zbog nevremena četiri predvozača pala, Nika je na ZOI-u 2006. startala prva. Vjetar ju je odnio i teško je pala.
- Ne mogu vjerovati što FIS sve dopušta. Netko se stvarno iživljava na skijašima - kaže Nika.

NAJVIŠE KOLJENA
Skijaši najčešće ozljeđuju koljena, gotovo polovica svih ozljeda. Zatim ozljede glave, pa ekstremiteta, rame, šake, a zatim ostalo

ČUDESAN OPORAVAK
Amerikanka Lidnsey Vonn pala je na ZOI-u 2006., ostala nepomično ležati i odmah su je prevezli u bolnicu. Brzo se oporavila
NOGA - DOKAZ NA SUDU
Odvjetnik nastradalog Lanzingera zatražio je amputiranu nogu kao dokazni materijal u sudskom procesu koji slijedi







Idi na 24sata

Komentari 4

  • makarka 07.03.2008.

    jadno,ali mislim da ni ova tragedija nije napravila neki iskorak u organizaciji i stajalistu FIS-a.Fis se doslovno sada izvlaci na slamu da samo ljecnicki tim odreduje gdje ce se ozljedeni/a skijas(ica) prevesti i da je ovo sve krivica ljecnickog tima....ma daj molim te...36 skijasa stradalo ove sezone,ne pamtim kad je toj brojci bila ni priblizno ijedna sezona....cekamo 38??!?! @god of war-trening od same utrke se u mnogocemu razlikuje...svaki skijas ima putanju koju odredi sam na staru i ne moze mu uvijek biti ista,pa da i dva puta zaredom skija u razmaku od sat vremena,pa i manje... organizacija u kvitjellu je bila nikakva,krivi su sto nisu imali helikopter prve pomoci,ali mi nije jasno da to nitko nije primjetio u 3 utrke koje su tu vozene,FIS im je ocito progledavao kroz prste dozvolivsi im to... danas je brojka dosla na 37-mario schieber se ozljedio i nece biti na zavrsnici...

  • taurus1986 06.03.2008.

    Skijanje je glup i nepopularan,malo plačen i preopasan sport!!

  • kranjcar 05.03.2008.

    jadan

Komentiraj...
Vidi sve komentare