To je to što me zanima!

Carl Lewis: Sportaši, ne gubite osvojene medalje!

Atletska legenda Carl Lewis ima rješenje u borbi protiv dopinga - sportaši se iz protesta ne bi više trebali ni natjecati ako znaju tko su varalice
Vidi originalni članak

Sportaši bi morali biti najjače oružje u borbi protiv dopinga, glavna je teza Carla Lewisa, vlasnika 10 olimpijskih medalja (od čega devet zlatnih), kojeg je jako zaboljelo što mnogi njegovi kolege retroaktivno ostaju bez osvojenih odličja. Nedavno je MOO odlučio oduzeti zlato iz Sydneya šestorici američkih sprintera iz štafete 4x400 m jer su četvorica bila dopingirana.
- Sportaši sami moraju zaustaviti doping. Neće ga moći iskorijeniti, ali mogu ga u velikoj mjeri eliminirati iz sporta - rekao je Lewis prisjetivši se spomenutog slučaja američke štafete.
- Ako je netko član štafete i zna da mu je kolega dopingiran, zašto uopće trči?! Jer zna da će ostati bez medalje za nekoliko godina. Taj trkač treba reći: 'Ja neću trčati ako si ti u štafeti!’ Tako bi vjerojatno sebe eliminirao iz konkurencije, ali pomogao bi u pročišćavanju sporta - ispričao je “kralj Carl” svoju radikalnu ideju.
Slučajevi Marion Jones i američke štafete 4x400 m nisu jedini, ali svakako su najpoznatiji. Lewis je siguran da će ih biti još.
- U međuvremenu je bilo još slučajeva. Razni sportaši morat će vratiti sigurno tridesetak medalja - predviđa Lewis.
On ih je u od 1984. do 1996. osvojio čak 10. Iako je bilo prilika, niti jednu nije izgubio.




POZITIVAN JE BIO I LEWIS
I “kralj Carl” pao je na tri dopinška testa 1988. Trebali su ga i suspendirati, no provukao se.
- To su bili biljni lijekovi koji danas nisu na popisu zabranjenih supstancija. Tad su na popis stavljali zaista svašta - objasnio je Lewis

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare