To je to što me zanima!

Carlsen osvojio turnir legendi

Iako je bilo tijesno, svjetski prvak Magnus Carlsen na kraju je osvojio prestižni turni šahovskih legendi te je nakon 'dva produžetka' tek u trećem uspio biti bolji od Amerikanca Hikarua Nakamure
Vidi originalni članak

Svjetski prvak Magnus Carlsen pobjednik je završnog turnira šahovskih legendi svladavši u finalu Amerikanca Hikarua Nakamuru sa 4-3. U odlučujućem sedmom setu finalnog dvoboja protiv Carlsen je dobio prvu partiju nakon izvrsne pozicijske igre, ali je Amerikanac uspio uzvratiti u trećoj partiji nakon lijepo vođenog napada.

Nakon remija u četvrtoj partiji i neodlučenog rezultata 2-2 najprije se doigravalo brzopoteznim tempom. Nakamura je izvrsnom igrom u završnici s raznobojnim lovcima izborio veliku pobjedu i našao se pred konačnim trijumfom. No, Carlsen je uspio dobiti drugu brzopoteznu partiju i tako izboriti pravo na dopunsku partiju s vremenskim hendikepom (pet prema četiri minute).

Tu je Nakamura imao "peh" jer je u izvlačenju dobio bijele figure, pa je Carlsenu bio dostatan i remi za konačnu pobjedu. Iako je Nakamura uspio osvojiti damu za topa i lovca, Carlsen je izgradio neprobojnu poziciju i remijem osigurao ukupnu pobjedu.

Paradoksalno je da je meč završen neodlučenim rezultatom 3,5-3,5, a svjetskom prvaku je pripala pobjeda i prva nagrada od 140 tisuća dolara jer je u posljednjoj partiji vodio crne figure.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare