To je to što me zanima!

Caster Semenya pobijedila na 800 m. Ili je pobijedio?!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Za južnoafričku trkačicu do prije nekoliko tjedana nitko nije čuo. A u Berlinu je pokorila konkurenciju i izazvala sumnje. Ne izgleda baš kao žensko...
Vidi originalni članak

Tko je sad ova, pitali su se svi u čudu na Afričkom juniorskom prvenstvu u atletici prije nešto manje od mjesec dana. Caster Semenya (18) prijavila se za žensku utrku na 800 metara i odjurila do prvog mjesta. I usput šokirala sve okupljene, na juniorskom prvenstvu istrčala je najbrže seniorsko vrijeme Afrike ikada! No sumnja se odmah javila, jer ta djevojka baš i ne izgleda kao djevojka. Neobično mišićavo tijelo, muške crte lica, muški glas, izraziti nedostatak ženskih oblina... Nitko prije nije čuo za nju, a s 18 godina se odnekud pojavi i poruši sve afričke rekorde?!
Došla je i na Svjetsko prvenstvo u Berlinu i opet napravila istu stvar. U finalu je izgledala nedodirljivo, 20-ak metara iza nje u start je ušla Kenijka Janeth Jepkosgei, osvajačica srebrne medalje na 800 metara. Istrčala je daleko najbolje vrijeme ove godine. No i prije finala Svjetska atletska federacija (IAAF) počela je sumnjati, u tijeku je provjera je li osvajač(ica) zlata muško ili žensko.
- Nakon afričkog prvenstva počeli smo iznimno teško i kompleksno testiranje, ali rezultate ćemo dobiti tek za nekoliko tjedana - otkrio je glasnogovornik IAAF-a Nick Davies. Konkurentice su se bunile, nisu željele trčati protiv suparnice za koju nisu sigurni što je.
- Nemamo pravo zabraniti joj nastup sve dok eventualno ne dobijemo dokaz da nije žensko - pojasnio je Nick Davies.
I neće se Caster Semenya previše uzrujavati zbog cijele priče, nije joj prvi put. I ne samo na stazi, već i u svakodnevnom životu.
- Stali smo u Cape Townu na benzinskoj crpki, Caster je otišla u ženski WC, a ljudi koji rade na crpki su je zaustavili. Ni oni nisu vjerovali da je žensko - ispričao je trener osvajačice svjetskog zlata. A ona je bila spremna na sve.
- Hoćete da skinem hlače i pokažem vam? - odgovorila je Caster. Pred inspekcijom IAAF-a neće skidati hlače, testiranje će otkriti istinu bez svlačenja. Mnogi nagađaju da je hemafrodit, drugi tvrde da je muško i - ništa drugo. No do završetka testiranja zlato će biti u njenim rukama, bila Caster ona ili on.

DALEKO OD SVJETSKOG REKORDA
Možda Caster Semenya je muško, možda nema pravo nastupati u ženskoj konnkurenciji, ali sve i da je muško - nije najbrža(i). U finalu Svjetskog prvenstva trčala je 1:55.45, što je bilo dovoljno za uvjerljivo osvajanje zlata. No ni izbliza nije bilo dovoljno da ugrozi rekord Čehinje Jarmile Kratochvilove. Ona je prije 26 godina, u Münchenu 1983., istrčala čudesnih 1:53.28. Taj svjetski rekord i danas je aktualan, ne mogu ga srušiti ni cure koje izgledaju kao dečki.

NOGOMET I KEČERI DVIJE VELIKE LJUBAVI
Kao i svaka prava dama, Caster je u djetinjstvu igrala - nogomet.
- Obožavala sam nogomet, a igrala sam i softball. Prije četiri godine odlučila sam da želim biti atletičarka - rekla je Semenya, koja na pitanje o najdražem televizijskom showu odgovara:
- Kečeri su mi super, to najviše volim gledati.
U slobodno vrijeme druži se s prijateljima, a sluša hip-hop.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • sara70 21.08.2009.

    da je kojim slucajem cura iz amerike oki mozda bi i ja imala sumlju ali cura iz afrike,kod njih je covjek vrijedan kao pilic i beznacajan,i nemisslim da nije vec prosla preglede a novinari ko novinari kasne mjesecima

  • jodie 21.08.2009.

    novinar ocigledno ima nesto sitno godina, ali ga to ne opravdava za neznanje o temi o kojoj pise: naime, jarmila kratohvilova, dugogodisnja vlasnica rekorda, takodjer je svojevremeno bila tema istih takvih polemika...

  • Pike75 21.08.2009.

    Kada je primala medalju na postolju trebala je skinuti gaće i ako ispadne \"šlanger\"onda na njega objesiti zlato.

Komentiraj...
Vidi sve komentare