To je to što me zanima!

Četvorica Hrvata ušla u povijest europske košarke

Dražen Petrović, Krešo Ćosić, Toni Kukoč i Dino Rađa našli su se među pedeset najvećih imena u posljednjih pedeset godina europske košarke
Vidi originalni članak

Svečana prezentacija 50-orice legendarnih igrača, trenera i sudaca koji su u 50 godina dali najveći doprinos europskoj košarci zasjenila je polufinalne dvoboje. Kad su se u dvorani pogasila svjetla, a na velikim ekranima redale slike najboljih pojedinaca koje je europska košarka dala, gledatelji su spontano ustali na noge i pljeskom ispratili svakog ponaosob na putu do svečanog postolja. Bili su to dirljivi trenuci, a kao dar za uspomenu svaki je od izabranika dobio repliku lopte kakvom se nekad igralo. Hrvatska je košarka dala četiri velikana među 50-oricom izabranih - Krešimira Ćosića, Tonija Kukoča, Dražena Petrovića i Dina Rađu. Posebno su dirnute bile Draženova majka Biserka i Ćosićeva kći Ana, koje su umjesto njih primile nagradu.
- Ovim je zaokružena Draženova karijera, premda on još živi u svima nama, više nema priznanja koje bi mogao dobiti - rekla je Biserka Petrović, a mlada Ana Ćosić priznala je kako su joj koljena klecala u biranom društvu košarkaških velikana.
- Uvijek dosad u tatino ime je primala mama Ljerka. Ovo je prvi put da sam ja na postolju i jako sam ponosna. 
Kukoč i Rađa u karijeri su mnogo puta bili na postolju, a više od svega veselio ih je susret s bivšim suigračima i protivnicima.
- Vratio sam se u mladost. - rekao je Kukoč.


KOŠARKAŠKA POVIJEST U FOTOGRAFIJAMA
U sklopu obilježavanja 50. godišnjice europske košarke u Madridu su izložene i prigodne fotografije koje podsjećaju na najvažnije detalje iz bogate povijesti. Među fotografijama je i ona prve momčadi koja je pobijedila u europskom Kupu 1958., a među 160 fotografija i one košarkaša Splita i Cibone, koji su pet puta slavili europsku krunu. Posebno je dojmljiva fotografija slavlja Splita nakon prvog osvojenog naslova prvaka Europe na kojoj Dino Rađa podiže trenera Maljkovića.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Hacker-ri 03.05.2008.

    Sramite se vi novinari da vam ovo nije glavna vijest !!!! Ne postoji vecih promicatelja Hrvatske od sportasa. Svaka im cast.

Komentiraj...
Vidi sve komentare