To je to što me zanima!

Cico Austrijancima: Mi smo mala zemlja velikog srca

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Cico Kranjčar proanalizirao je za austrijski dnevnik Kurier utakmicu Austrije i Hrvatske
Vidi originalni članak

*Gospodine Kranjčar, ako je suditi prema tržišnoj vrijednosti hrvatskih nogometaša koji vrijede 100 milijuna eura, Austriju na otvorenju Eura očekuje debakl?
- Novac igra, ali ne zabija golove. Hrvatska ima puno nogometaša koji igraju ključne uloge u svojim klubovima, ali našoj momčadi dajem ipak malu prednost - izjavio je Kranjčar.
*Čemu toliki oprez, Austrija je ipak 101. na svijetu?
- Ali Austrija je domaćin. Publika će odigrati jako važnu ulogu u igri. Ima puno ugodnijih zadaća od pobjede protiv domaćina natjecanja u otvarajućoj utakmici Europskog prvenstva. Štoviše, Austrija je protiv Nizozemske i Njemačke imala jakih perioda u igri.
*Vrhunac hrvatske reprezenatcije bila je pobjeda protiv Engleske na Wembleyu. Priča o toj pobjedi u Hrvatskoj će se prenositi unucima?
- Ne. Bila je to prekrasna utakmica, ali ne možemo živjeti od te pobjede na Wembleyu. Ta pobjeda pala je već u zaborav nakon što smo nekoliko tjedana poslije u prijateljskoj utakmici poraženi od Nizozemske.
*Austrijanci Hrvatima mogu biti zavidni. Hrvatska ima manje stanovnika, ali više nogometaša u velikim ligama. Zašto?
- To je mentalitet u našoj zemlji, kao i u svim državama bivše Jugoslavije. Imamo nogomet u našim genima. Srbija i Bosna također imaju dobre nogometaše. Naša mala zemlja ima veliko srce. Ponosan smo narod koji se želi emancipirati kao država i dokazati da nimalo ne zaostajemo za velikim zemljama i to ne samo u nogometu.
*Zašto će, recimo, mlada zvijezda Ivan Rakitić, koji je odrasao u Švicarskoj, igrati za Hrvatsku iako mu je švicarski nogometni savez nudio više novaca?
- Emocije su razlog. To je zaista impresivno. Iako su odrasli u inozemstvu, nisu zaboravili svoje podrijetlo. Rakitić je lako mogao igrati za Švicarsku, ali želi igrati za Hrvatsku. Isto vrijedi za Joeya Šiminića i braću Kovač. To je veliki plus za naš nogomet.
*Slaven Bilić zarađuje puno manje od ostalih izbornika nacionalnih reprezentacija. Zašto je odbio bogate ponude iz Engleske i Njemačke?
- Želi dogurati daleko u svoj trenerskoj karijeri. Izborničko mjesto ima svoj šarm, Bilić želi odvesti momčad na Svjetsko prvenstvo 2010. iako je imao bogate ponude HSV-a i West Hama. Nakon Južne Afrike njegova će vrijednost možda i porasti. Važno je da je usredotočen na posao, a ne novac. I važno je da ga posao zabavlja. I ja sam bio isti. Odveo sam reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, gdje smo izgubili samo jednu utakmicu, i to od Brazila. Osvajao sam trofeje s Dinamom i Zagrebom u Hrvatskoj. Osvajao sam naslove, a to je trajna vrijednost.
*Odveli ste Croatiju iz Sesveta u prvu ligu. Ostajete ili imate ponuda iz inozemstva?
- Neću više raditi u Hrvatskoj iako imam ponuda, među ostalim i od Hajduka.
*Na kraju molim vas dajte nam malo nade. J eli Hrvatska doista bez ozlijeđenog Eduarda slabija 30% kako kaže vaš predsjednik saveza Vlatko Marković?
- To je sigurno malo pretjerano. Ali naravno da je njegov izostanak hendikep. Eduardo je poput Krankla. Ima utakmica kada ga se uopće ne vidi, a onda se dva puta nađe u šesnaestercu i zabije dva gola.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare