To je to što me zanima!

'Ćiro Blažević obećao mi je reprezentaciju i zaboravio me'

VELIKA KARIJERA Butoroviću se u Splitu još i danas klanjaju te ne zaboravljaju njegove golove i trud. Dio karijere proveo je i u Portu, a danas trenira 'klince' Splita
Vidi originalni članak

U tridesetak godina Darko Butorović napravio je puni krug. Krenuo je iz omladinskog pogona u prvu momčad Splita, potom u Hajduk, s kojim je igrao Ligu prvaka, pa u Porto, Vitesse i Farense. Karijeru je zaključio u Hajduku, nakon čega se posvetio trenerskom poslu. Najprije u privatnoj školi, potom i u matičnom Splitu, gdje danas radi kao voditelj škole.

Darko Butorović ili jednostavnije 'Kike', kako ga i danas svi zovu, bio je prototip modernog beka, jednako dobar u obrani i napadu. Upornost i pozitivan pristup su ga iz Splita doveli u Hajduk, gdje je punu afirmaciju doživio u sezoni najvećeg klupskog uspjeha, plasmana u četvrtfinale Lige prvaka. Torcida i danas pamti njegov projektil u mrežu golmana Anderlechta Preud'hommea za kasniju pobjedu 2-1. 

- S Hajdukom sam osvojio dva prvenstva, tri kupa i dva Superkupa. Bili smo sjajna klapa, a i dan danas žalim za porazom od Panathinaikosa, propustili smo prigodu da se drugu sezonu za redom plasiramo u Ligu prvaka – prisjeća se Butorović, kome je u karijeri nedostajalo i malo sreće. 

Tadašnja reprezentacija imala je 10 standardnih igrača i rupu na desnom boku, no Ćiro ga je često preskakao.

- Meni je bila čast igrati za reprezentaciju i tih nekoliko puta. Pogotovo sam ponosan što sam bio u momčadi koja je srušila Italiju u Palermu. Ćiro mi je obećao da će me zvati, no brzo me zaboravio, pozivao je kasnije i Danijela Šarića i Dževada Turkovića...

Slično je bilo i u Portu, koji ga je ¨snimio¨ u dva međusobna ogleda Lige prvaka. 

- Porto je pet puta za redom bio prvak Portugala, a mene su uzeli kao zamjenu za Joao Pinta. Bio je to transfer iz snova, no u osvajanju dva prvenstva i Kupa nisam puno igrao. Bila je strašna konkurencija,  Secretario, Sergio Conceicao, Rui Barros, Jardel, Vitor Baia, Drulović, Zahović, Domingos... Trener Artur Jorge pozvao me da dođem s njim u Vitesse, no nedugo potom razboljela mu se supruga, a njegovim odlaskom i ja sam pao u drugi plan.

Kasnije je morao na posudbu u Farense, stigle su ga i ozljede, pa se na koncu vratio na Poljud. 

- Zvali su me nakon što je Miladin slomio nogu da pomognem mladom Srni da stasa. Već tad se vidjelo koji je to potencijal, kad je zgrabio priliku, više je nije ispuštao...

Butorović se nakon umirovljenja, zajedno s bivšim suigračem Srđanom Mladinićem, posvetio privatnoj školi nogometa, da bi nakon tri godine rada i učenja dobio prigodu voditi omladinski pogon Splita, u koji ga je pozvao još jedan bivši suigrač Nenad Pralija. 

- Presretan sam ovdje, radimo odličan posao, što se vidi i po rezultatima, a da imamo još bolje uvjete i rezultati bi bilo bolji. Prije smo primali porcije od Hajduka, danas su nam i kadeti i juniori pri vrhu HNL-a. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • caniggia7 10.05.2011.

    Da objasnim malo nekim nepametnim momcima - balavcima ovde (čitaj ovom Berislaeu!) neke stvari: Butorović je najbolje partoje u karijeri pružao u razdoblju 1994-96 a u to vrijeme ISTINA JE repka nije imal trajno i kvalitetno rješenje na desnom boku (i Jurčević i Stanić u svojim su klubovima igrali napadaće, Jurčević je u Austriji bio napadač Salzburga, a Stanić prvi strijelac Belgijske lige kao napadač) i tražio se desni bočni.. I Ćiro je umjesto tada IZVRSNOG Butorovića favorizirao Šarića i Turkovića koji su bili ok igrači također ali mislim i danas ne bolji od Kike...Tek poslije Jurčević je zaigrao na tom mjestu a još tek poslije njega Stanić....Trebao je Butorović dobiti priliku, u pravu je, igrao je odlično u to vrijeme....A Hajduk je u to vrijeme derao, derao i derao Dinama i igrao Ligu Prvaka i bio među 8, što Dinamo može samo sanjati a Kike nije igrao dobro samo u HNL nego upravo na velikoj sceni Lige Prvaka protiv vrhunskih igraca....

  • ths1950 09.05.2011.

    berisalee prase debelooooo

  • berislae1 09.05.2011.

    wajs miran,miran!

Komentiraj...
Vidi sve komentare