To je to što me zanima!

Doping napada: Sumnjivi svi sportaši čiji rezultati odskaču

Svi sportski rezultati koji su izuzetni, koji odskaču, koji su na granici ljudskih mogućnosti, su sumnjivi., kaže dr. Fučkar, koji se 21 godinu bavi antidopingom
Vidi originalni članak

Puno je uhvaćenih u dopingu, a još je više sumnjivih. Evo, i Usain Bolt je sumnjiv. I ne samo on nego cijela Jamajka, kaže dr. Božidar Fučkar, kontrolor u Hrvatskoj agenciji za borbu protiv dopinga, koji se 21 godinu bavi antidopingom.

- Svi sportski rezultati koji su izuzetni, koji odskaču, koji su na granici ljudskih mogućnosti, su sumnjivi. Problem u borbi protiv dopinga je u tome što laboratoriji kasne najmanje dvije godine s reagensima. Zato je u Ateni 2004. dogovoreno da se krv i urin osvajača medalja i svjetskih rekordera zamrzava i čuva osam godina. Ako se u tih osam godina otkrije da su bili dopingirani, oduzimaju im se medalje i nagrade - kaže dr. Fučkar, koji je svjestan da postoji i doping koji se još ne može otkriti.

- Da, ali brzo učimo. Sad već znamo da su najznačajniji istočnonjemački liječnici iz laboratorija, a DDR je bio poznat po dopingu, dovedeni u Kinu. Pa se dogodi da ona mala Kineskinja ispliva dionicu brže od Phelpsa...

Usred dopinške afere našao se i Marin Čilić.

- U njegovu je slučaju riječ o nepažnji. Sportaši često uzimaju glukozu, koja je dopuštena, pa ju je uzimao i on. No kad je ostao bez nje na turniru u Münchenu, otišao je u apoteku i kupio preparat na kojem piše ‘nije za sportaše’, ali nije pazio i nije to pročitao - kaže dr. Fučkar i dodaje:

- Hrvatska je specifična jer si sportaši ne mogu priuštiti skupa sredstva i metode dopinga. Naš najveći problem je u nedovoljnoj educiranosti sportaša, koji često koriste nedopuštena sredstva koja im propišu kućni liječnici, koji ne moraju znati što je dopušteno a što nije. Zato bi vrhunski sportaši, treneri i liječnici trebali biti dobro educirani o dopingu.

Dr. Fučkar slaže se da je licemjerno to što je uvjet za sudjelovanje američkih košarkaša na Olimpijskim igrama bio taj da igrači ne moraju na dopinšku kontrolu.

- E, na tome je pao osnovni olimpijski moral, ali je zato dramatično porastao interes javnosti za Igre.

Pa na što će onda sličiti Igre u budućnosti?

- Pretpostavljam da će dio sad nedopuštenih sredstava postati dopušten, pa bi medalje mogli dobivati laboratoriji. U stilu: zlato za laboratorij u Pekingu, srebro za laboratorij u Singapuru, a bronca za laboratorij u Washingtonu. Sportaši će biti samo manekeni tih laboratorija - rekao je dr. Fučkar i zaključio: 

- Sportaši su svjesni da će deset godina nakon uzimanja dopinga biti bolesni, uz realnu opasnost da im i djeca budu bolesna. I spremni su na to.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • BornaŠunjić 18.08.2013.

    gledao sam tu utrku ovdje sto je spomenia u clanku kako je kineskinja maloljetna brza od phelpsa ili ona litavka 15 godina obara svjetske godine kao i ona 16 godisnjakinja koja takodjer obara svjetske rekorde mozda ne uzimaju al je mala vjerojatnost necu grisit dusu

  • Milodar POOPovac 18.08.2013.

    Zna itko što je to bilo u famoznoj glukozi? Netko objavio?

  • user_44170 18.08.2013.

    ovaj nba je najveća prevara na svijetu.tamo su svi dopingirani.onaj lebron od 100 kila i 2 metra zakuca sa crte slobodnog bacanja..kako da ne

Komentiraj...
Vidi sve komentare