To je to što me zanima!

Dr. Hrvoje Stipić: Hrvatski igrači su zdravi kao dren

Kranjčar, Budan, braća Kovač, Knežević i Šimunić bili su na obveznim kardiološkim pretragama u klinici "Magdalena". Svi su u top-formi
Vidi originalni članak

Idilično jutro u Krapinskim toplicima “poremetila” su šestorica hrvatskih reprezentativaca, prva skupina koja je došla na obvezne Uefine kardiološke pretrage u specijaliziranu kliniku “Magdalena”. Dolazak Kranjčara, Nike Kovača i brata Roberta također, Budana, Kneževića te Šimunića izazvao je čuđenje uglavnom starijih korisnika vrhunske klinike, no svi su s oduševljenjem pozdravili “kockaste”. Dečki nisu bili pretjerano sretni ranojutarnjim rasporedom, no spremno su odradili sve ergometrijske testove i testove opterećenja, koje su pred njih stavili doktor Hrvoje Stipić i suradnici. Prema propisima Uefe, sve reprezentacije moraju odraditi obvezne kardiološke pretrage kako bi se na vrijeme otkrile eventualne srčane mane, koje su neke nogometaše, na žalost, stajale života. Više od 60 posto njih imalo je urođene bolesti srca.
- Mogu reći da hrvatski reprezentativci nemaju ni najmanjih kardioloških problema. Takve bolesti se kod vrhunskih sportaša ionako vrlo rijetko nađu, no onda su medijski maksimalno eksponirane. Ipak, treba napraviti sve ne bi li se na vrijeme otklonila svaka mogućnost eventualnih problema. - zadovoljno je rekao dr. Stipić, a Niko Kovač je rekao kako bez zdravog srca ne ide. A njihovo je i zdravo i veliko. Dečki su spremni.


TESTOVI OPTEREĆENJA I ULTRAZVUK SRCA

Igrači su podvrgnuti opširnom ergometrijskom testiranju pod maksimalnim opterećenjem kako bi se u potpuno kontroliranim uvjetima otkrile sve eventualne komplikacije u radu srca i krvnih žila.

BOLESTI VRLO RIJETKE ZA SPORTAŠA
Vrhunski sportaši vrlo rijetko imaju ozbiljnih kardioloških problema, a kad su otkriveni, riječ je uglavnom u urođenim genetskim srćanim manama. Prosjek kod profesionalnih sportaša je jedan slučaj na 200.000 testiranih.

PREVELIK NAPOR OBIČNIM LJUDIMA

Opterećenja koja može podnijeti kardiološki sustav sportaša nezamisliv je organizmu “običnih smrtnika”, koji bi mogli podnijeti najviše pola opterećenja kojima su bili podvrgnuti reprezentativci na testiranjima u klinici “Magdalena”.

UEFA I KARDIOLOGIJA
>> Obvezni kardiološki pregled svih prijavljenih igrača dugogodišnja je praksa Uefe
>> Pregledi su uvedeni zbog reprezentacija koje nisu dovoljno brinule o zdravlju igrača
>> Klinika je na Uefin zahtjev dužna predati sve nalaze

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare