To je to što me zanima!

Duplo manji od Zagreba: Island najmanja država na SP-u ikad!

Island je mnogo uložio u infrastrukturu i trenere. Imaju jednog trenera s Uefinom licencom na 500 stanovnika, a usporedbe radi, Englezi imaju jednog trenera na 10.000 žitelja...
Vidi originalni članak

Izbornik im je povremeni zubar, ukupno imaju 20.000 registriranih nogometaša, žena i muškaraca, a stanovnika samo 335.000. Dvostruko manje od Zagreba.

Za Island sasvim dovoljno da izbori Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Prvi put u povijesti. Dosad su 12 puta ostali kratki u kvalifikacijama za Mundijal, no za njih je broj 13 ipak bio sretan.

Ujedno su i država s najmanjim brojem stanovnika koja će zaigrati na SP-u. Island ima 335.000 stanovnika, a dosadašnji 'rekorder' bio je Trinidad i Tobago. Ta karipska država ima 1,3 milijuna žitelja, a na SP-u je nastupala 2006. u Njemačkoj. Odmah iza njih su Sjeverni Irci (1,5 milijuna stanovnika) te Slovenci i Kuvajćani s po dva milijuna žitelja.

Island je u posljednjih 15 godina iznimno mnogo uložio u infrastrukturu. Sve momčadi imaju natkrivene terene s umjetnom travom tako da se može igrati i u takvoj teškoj klimi.

Izgradilo se i nekoliko dvorana tako da u pauzi prvenstva momčadi igraju turnire. Islandski nogometni savez puno je uložio i u trenere. 
Budući da je baza igrača iznimno mala, treneri moraju biti vrhunski da bi izvukli najbolje iz onoga što imaju.

Island danas ima jednog trenera s Uefinom licencijom na 500 stanovnika. Usporedbe radi, nogometna velesila poput Engleske ima jednog licenciranog trenera na svakih 10.000 stanovnika.

I to se Islanđanima posljednjih godina vraća. Njihovi nogometaši igraju u sve boljim ligama i jačim klubovima, a prošlosezonski uspjeh na Euru, plasman u četvrtfinale, nikako nije slučajan.

Hrvatska ima 12 puta više stanovnika i bogatiju nogometnu tradiciju, no Islanđani su pokazali da se samo s talentom ne može ići na velika natjecanja. Bez ulaganja u trenere i infrastrukturu cijela nogometna priča osuđena je na tapkanje u mjestu.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • champion_1 10.10.2017.

    sve je stvar korupcije.

  • Spasilac 10.10.2017.

    Zemun veci primerice radi,sve cestitke njima ostavili su iza sebe hr tursku ukrajinu on su vec pobednici mundiala uz srbiju i rusiju su mi omiljeni

  • Jazooooo 10.10.2017.

    Da ali oni nemaju Brendona Mamica i njima slične zato i napreduju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare