To je to što me zanima!

Dva puta su se raspadali, pa se vraćali na sam vrh...

HOKEJAŠKO LUDILO: Medveščakova priča počela je 1961. 'Medvjedi’ su danas hit u gradu, no hokej je 'drmao’ Zagrebom i '70-ih te '80-ih
Vidi originalni članak

Godinama je Medveščak živio u sjeni Olimpije, Jesenica pa čak i beogradskog Partizana. Hokej je uvijek bio popularan u Zagrebu, na Šalati je znalo biti i 7000 gledatelja, no “medvjedi” nisu uspjeli napraviti nikakav opipljiviji rezultat.
Sve do 1988. godine. Tada je pokojni Zdenko Gradečki, vlasnik tvrtke Gortan, odlučio preuzeti Medveščak. Klub je preko noći dobio veliku financijsku “injekciju” i u Zagreb su počeli stizati vrhunski igrači, prvo iz Kanade pa potom iz SSSR-a.
Grad je tih godina živio za “medvjede” i krenula je hokejaška ludnica, koja će nestati one kobne 1991. godine.
Do tada bez ijedne titule, Medveščak je u samo četiri godine osvojio tri naslova prvaka i četiri kupa, a sedmo mjesto u europskom Kupu prvaka 1991. godine rezultat je koji nitko s prostora bivše Jugoslavije nije i vjerojatno nikada ni neće nadmašiti.
Nakon raspada bivše države, isto tako kako je “uskrsnuo” sredinom osamdesetih, naprasno je i nestao. Klub je utonuo u amaterizam, dok ponovno nije oživio u EBEL-u.
Danas klinci nose dresove Ouellettea i Foxa, no oni stariji navijači dobro se sjećaju kako su Anišin, Krutov i društvo “tamburali” klubove iz Austrije, Njemačke, Finske...


DANAŠNJI 'MEDO' PUNO JE JAČI
Medveščak s kraja osamdesetih bio je sjajna momčad s vrhunskim trenerom, no ova momčad neusporedivo je jača. Danas je ipak sve brže i puno jače, kaže predsjednik Gojanović.
KAO NAJBOLJI IGRAČI U EBEL-u
Bili su to fantastični igrači, poput najboljih u današnjoj EBEL ligi. Za utakmice se karta nije mogla dobiti danima, kaže današnji predsjednik Medveščaka Damir Gojanović.
ZARAĐIVALI OKO 30.000 MARAKA
Rusi Anišin, Krutov i Šćurjenko bili su zvijezde u Medveščaku. Mogli su igrati u bilo kojem europskom klubu, a zarađivali su i do 30.000 njemačkih maraka, današnjih 50.000 eura.
RENAUD, ANČEVIĆ, GOJANOVIĆ...
Od 1963. do 1972. godine hokej je bio drugi sport u Zagrebu. Borisa Renauda, Pantu Ančevića, Mimija Gojanovića i druge majstore na Šalati gledalo je više od 7000 ljudi.
ANATOLIJ KOSTRJUKOV BIO JE 'MOZAK' SVIH USPJEHA
U vrijeme hokejaške ludnice u Zagrebu, krajem osamdesetih godina doveden je sjajni ruski trener Anatolij Kostrjukov. Medveščak je, pojačan i s nekoliko Rusa, igrao fantastičan hokej.
SLOVENCI NISU IMALI PREVIŠE IZGLEDA
Iako su godinama dominirali, slovenski klubovi nisu imali šanse protiv Medveščaka krajem '80-ih godina. Zagrebački klub bio je puno jači od konkurencije, što je rezultiralo trima uzastopnim naslovima prvaka Jugoslavije.
NA ŠALATI SVE DO 1972.
Prve utakmice Medveščak je odigrao na otvorenom klizalištu na Šalati, sve do otvorenja Doma sportova. Šalata je ostala pravi dom “Medvjeda”, gdje će ponovno igrati u siječnju 2010.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • JAX 30.12.2009.

    poput feniksa

Komentiraj...
Vidi sve komentare