To je to što me zanima!

Džomba: Rukometaši da nose kacige? To je totalna glupost

DANSKI IZUM Skandinavci za mlađe kategorije u rukometu uvode zaštitne kacige kako bi sačuvali djecu od ozljeda, no Mirza Džomba na to kaže: “Ma to je totalna glupost’
Vidi originalni članak

Rukometaši se u svakoj utakmici “naoružaju” štitnicima za zube, ponekad i suspenzorima, a iz Danske stiže prijedlog da u dodatnoj opremi bude i kaciga. Za početak u mlađim kategorijama, a poslije možda i kod “pravih” rukometaša.

- Molim?! - šokirao se Mirza Džomba čuvši za takvu ideju.

Kao igrač znao je i razbiti glavu na utakmici, doživio je gomilu svojih, ali i ozljeda suigrača, ali ni u ludilu se ne slaže s ovom idejom.

- Ne da se ne slažem, nego mislim da je to najobičnija glupost. Apsolutno se ne slažem. Pa to više ne bi bio rukomet - misli Džomba.

Pokušat će Danci s kacigama i u jednoj od nižih liga, a plan je da kroz nekoliko godina budu dio opreme i u prvoj ligi. Zasad će u najvišem rangu kacige moći nositi samo golmani, kojima je dosad to bilo dozvoljeno samo u slučaju da dobiju liječničku dozvolu.

Veliko je pitanje hoće li ova ideja ikad proći u Danskoj, pogotovo hoće li je prihvatiti i ostatak rukometnog svijeta, ali odsad će u mlađim kategorijama kacige biti obavezne. Sve zbog sigurnosti, zbog grubosti u rukometu.

- I ja sam roditelj, ali bez problema bih poslao dijete na rukomet. Da, moguće su ozljede, uvijek treba biti spreman na to, ali ozljeda ima i u odbojci, u kojoj se igrači ni ne dotaknu - kaže Mirza Džomba.

Doista, teško je i zamisliti, recimo, Nikolu Karabatića kako s kacigom ide na Jakova Gojuna, također sakrivenog ispod kacige. I puca Mirku Aliloviću, odjevenom kao Petr Čech...

Ozljede na licu među rjeđima

Prema istraživanjima, u rukometu se najčešće ozljeđuju skočni zglob, rame i prsti. Sljedeća na listi su koljena, a ozljede lica nisu prvi vrhu popisa. Iako, udaraca ima...

Potres mozga dobije se i s kacigom

- Radije bih da nemam kacigu, smeta mi. Ali dvaput sam imao potres mozga otkad je nosim. Bojim se i pomisliti što bi bilo da je tad nisam imao - rekao je Petr Čech, najpoznatiji sportaš s kacigom.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 26.02.2016.

    dansa sam đombu vidio vozi bijeli audi ...ma uživa čovjek u mirovini....legenda.......

  • 26.02.2016.

    e moj Mirza.. sjecam se kad si s krila znao uskocit u gol s loptom :) ..LEGENDA

  • dinamojavolim1 26.02.2016.

    Di se moze kupit ta kaciga??zenim se uskoro i trebat ce mi kad dodem pijan doma:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare