To je to što me zanima!

Egzotični Kazahstan: Zbog slavlja su ostali bez gazde

Kazahstan su umalo izbacili iz kvalifikacija za EP. Predsjednik države smijenio je 'šefa’ saveza jer je ovaj prevario, pa onda i ostavio njegovu kćer
Vidi originalni članak

Nakon više od osam sati leta i promijenjenih pet vremenskih zona, Baltijev, Karpovič i društvo stići će u Zagreb. Na ulici ih sigurno nitko neće prepoznati jer svi igrači Kazahstana, osim Karpoviča, igraju u domaćoj ligi. No u domovini su pravi heroji. Vrijede između 75.000 i 400.000 eura. Samo Andrej Karpovič, koji igra u moskovskom Dinamu, vrijedi pola milijuna eura.
- Karpovič je čudo, omiljen je ovdje - razvukao je osmijeh kazahstanski kolega novinar.
Čudo je izveo 2006. Zabio je gol Ukrajini. Bio je to prvi gol Kazahstana od 2002. i njihova igranja pod okriljem Uefe. Drugi čudotovorac je Ruslan Baltijev, a on je naciju zadužio zabivši deset golova u deset godina igranja za reprezentaciju.
- Jao, od koga smo mi izgubili - lupali su se po glavi igrači Srbije 25. ožujka prošle godine. Kazahstan, otkad je član Uefe, nije nikog pobijedio. Dok nisu stigli Srbi. Za prvu pobjedu svaki je igrač dobio 1000 eura.
Uslijedilo je veliko slavlje, a kako je bivši predsjednik saveza Rahat Alijev veliki ljubitelj zabava, prevario je suprugu i odlučio ju je ostaviti. No supruga Dariga je kći predsjednika države Nursultana Nazarbajeva. Zato ga je predsjednik smijenio. Umiješala se Uefa, htjela izbaciti Kazahstan iz kvalifikacija, no smilovala se. Za razliku od Nazarbajeva, koji je na čelo saveza postavio Džaksijbekova.
PRONAŠLI PRAVOG TEK IZ 23. POKUŠAJA

Dugo su Kazahstanci tražili pravog izbornika, sve dok na klupu nije sjeo Nizozemac Arno Pijpers. Najveće “legende” bili su Leonid Pakomov i Sergej Timofejev. Prvi je stigao 2003. i odmah zaredao s porazima. Smijenili su ga nakon devet utakmica bez pobjede. Naslijedio ga je Sergej Timofejev i nastavio “sjajan” niz. U sljedećih dvanaest utakmica izgubio je svih dvanaest puta. Pijpers u 19 utakmica ima samo sedam poraza.

CIJENA IGRAČA STROGO ČUVANA TAJNA
Najbolji igrači Kazahstana uspjeli su dohvatiti rusku ligu, njih dvojica, a jedan je potegnuo do Belgije i zadžao se godinu dana. Niti jednom igraču na transfermarkt.de ne piše vrijednost transfera. Samo veliki broj upitnika i točkica.

LEGENDE KAZAHSTANSKOG NOGOMETA ZA KOJE VJEROJATNO NIKAD NISTE ČULI

OLEG VOSKOBOJNIKOV - Branio je za repku do 2000. No još igra nogomet. Ima 37 godina i igra u Ordabasyju.
VIKTOR ZUBAREV - Otisnuo se 2000. u ciparski Apollon. Nakon dvije godine vratio se u Kazahstan.
PETER NEUSTÄDTER - Nijemac je Igrao za Almaty tri godine, dobio državljanstvo i za repku odigrao tri utakmice.
OLEG LITVINENKO - Igrao 17 godina, a najveći domet bio mu je Volgograd. Izdržao je sezonu.
VLADIMIR NIEDERHAUS - Promijenio desetak klubova, od kojih su najpoznatiji Maccabi Haifa i ruski Volgograd.
RUSLAN BALTIJEV - U 10 godina zabio za reprezentaciju deset golova. Igrao u Dinamu iz Moskve, sad je u Tobolu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare