To je to što me zanima!

Ekonomska kriza i recesija nogomet okreću na glavu?

Ekonomska kriza polako već počinje utjecati na nogomet i bogato tržište igračima. Neki su klubovi već na pragu bankrota, a druge to tek čeka
Vidi originalni članak

Sponzori nekim klubovima u Europi otkazuju čak i do 30 posto već potpisanih ugovora. Neki su klubovi, poput Valencije, na pragu bankrota. Platežna moć navijača slabi i cijene ulaznica moraju padati.
- To su samo neki od odraza krize i recesije koja je zahvatila nogomet. Sigurno će padati i svote od TV prava, sve se češće spominje i 'salary cap’ (ograničenje svote za kupovinu igrača, nap.a.) - priča Damir Vrbanović, Dinamov direktor, koji je i član Izvršnog odbora ECA-e, Europske udruge klubova.
Europske je klubove jako uzbudila ponuda Manchester Cityja za Kaku od 130 milijuna eura, shvatili su da se tim putem više ne može i da nijedan igrač ne vrijedi toliko te pokušavaju postići dogovor o “salary capu”. No dok su svi još oprezni oko ograničenja kupovine, pojavio se još jedan veliki problem. Klubovi kupuju igrače “na rate”, a u međuvremenu ostaju bez novca i ne uspijevaju plaćati manjim klubovima. Koji zbog toga ne mogu platiti igrača iz trećega kluba i tako u krug. Fifini arbitražni sudovi zasad su prespori u presudama. Taj će začarani krug dovesti do pada cijena igrača i njihovih plaća, manji klubovi će još manje zarađivati. No zasad spas nudi Liga prvaka.
- Uefa je uspjela potpisati ugovore za 1,15 milijardi eura sponzorskog novca po sezoni Lige prvaka za sljedeće tri godine. 80 posto tog novca ide klubovima, a ulazak u dosadašnju Ligu Uefe iznosi milijun eura. Dakle, ako se kriza ne produbi i sponzori ne otkažu, do 2012. nogomet bi trebao preživjeti potrese. A poslije? E, to se ne zna, potraje li kriza, neka se spašava se tko može - kaže Vrbanović.

BUDUĆNOST - GATTUSOV POUČAK I KARTE ZA JEDAN EURO
Zavladala je kriza i spreman sam prihvatiti smanjenje plaće. Ako klub to predloži, prihvatit ću, rekao je prošli tjedan Milanov veznjak Gattuso. Prema najavama, to će uskoro postati nužnost svih igrača i klubova.
Drugi primjer iz budućnosti dolazi iz druge talijanske lige. Ulaznica za utakmicu Piacenza-Frosinone stajala je samo jedan euro. I navijači imaju sve manje...

MOGUĆI RASPLETI KRIZE
JOŠ IZRAZITIJA KLASNA PODJELA
Bogate klubove i njihove vlasnike poput Romana Abramoviča kriza će lupiti, a oni manji mogli bi postati još siromašniji. To bi dalo povoda za Superligu najjačih i time bi praktički amateriziralo sve ostale. 
KRIZA ĆE UBITI ZENIT I SPURSE
Veliki klubovi ostaju veliki, mali ionako jedva preživljavaju, ali najveći šok bi mogao doživjeti srednji sloj. Recimo, Zenit i Tottenham. Oni su ulagali veliki novac u krivo vrijeme te će teško vratiti uloženi novac. 
ARAPI VLADAJU VEĆINOM
Manchester City možda neće biti jedini klub u vlasništvu šeika s Bliskog istoka. Petrokapital još se drži i Arapi bi uskoro mogli postati vlasnici većine europskih klubova.
IGRAČI POSTAJU JEFTINA ROBA
Ako nemaš kome prodati igrača, moraš spustiti cijenu. Može se očekivati da će najbolji igrači uskoro stajati i do 10 puta manje pa će tako mali klubovi još teže skupo prodavati igrače.
TOTALNI KOLAPS, SVE ISPOČETKA
Potraje li kriza, cijelo bi tržište moglo nestati, najbogatiji bankrotirati i približiti se onima najsiromašnijima. Sve će početi ispočetka, od nule. Možda Dinamo i Hajduk budu jaki kao Real.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • majmun66 25.03.2009.

    najgore bi bilo kada bi klub poput Valencie jednostavno nestao.To je možda najgore što se može dogodit

  • handball 25.03.2009.

    strašno..a toliko su malo zarađivali da ne vidim smisla dalje igrati

  • Liverpool_boy 25.03.2009.

    pa što onda sto nece se valjda ukinut nogomet zbog manjih plaća.E LJUDI SMANJILI SU MI PLAĆU NECU SE BAVIT NOGOMETOM !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare