To je to što me zanima!

Euro 1960.: Seksa nije bilo, a u krevet se moralo već u 23 sata

Nismo imali love da na Europsko prvenstvo povedemo žene. Nismo smjeli ni piti, a u krevetu smo morali biti do 23 sata, prisjetio se Željko Perušić Eura u Francuskoj
Vidi originalni članak

I danas žalim za tim zlatom. ‘Ubijali’ smo Sovjete, no spasio ih je Lav Jašin. Dao bih sve da taj finale Eura 1960. u Francuskoj možemo još jednom odigrati, rekao je Željko Perušić (76), jugoslavenski reprezentativac i te 1960. igrač zagrebačkog Dinama.

- Noć prije utakmice bili smo uvjereni da ćemo biti prvaci. Te večeri nismo izlazili iz pariškog hotela, nismo željeli da se nekome nešto dogodi - dodao je Perušić, koji danas živi u Švicarskoj, u St. Gallenu, i jedan je od petorice Hrvata, uz Dražana Jerkovića, Željka Matuša, Antu Žanetića i Branka Zebeca, koji su igrali na tom EP-u.

- Nije bilo seksa u vrijeme Eura. Nitko nam nije zabranio da povedemo supruge ili djevojke, no to je bilo preskupo i prekomplicirano. Bilo je zabranjeno piti, a u sobi smo morali biti do 23 sata - objasnio je Perušić.

Jugoslavija je u polufinalu na prepunom Parku prinčeva šokirala Francuze 5-4. Dinamov dvojac Knez i Jerković s tri su gola u četiri minute, od 75. do 78., preokrenuli rezultat. Jerkovićev pobjednički gol trebao je biti poništen, no Dražan je nagovorio suca da to ne učini.

- Nemojte poništiti gol. Kleknut ću na koljena i poljubiti vam kopačke - preklinjao je Jerković suca, koji je popustio.

Sovjeti zabili u produžetku

Galić je u 43. zabio za vodstvo Jugoslavije, no poslije šest minuta izjednačio je Metreveli. Jugoslaveni su opsjedali gol Sovjeta,  no u 113. minuti ponedelnik je zabio za 2-1 i naslov.

Za drugo mjesto dobili po 360.000 ondašnjih dinara

Reprezentativce Jugoslavije nagradili su za drugo mjesto:

- Dobili smo po 360.000 ondašnjih dinara. To je bio golem novac. U klubovima nismo mnogo zarađivali, pa smo bili sretni. Tim novcem obnovio sam kuću u Dugoj Resi - nasmijao se Željko Perušić.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • drmm 30.05.2012.

    U ono vrijeme se pazilo na red,kulturu i kvalitetu...pa im se nikako nije moglo dogoditi da se spotaknu na jedan panj...pardon na Buljata...zato su oni igrali finale EPea...kad su imali prave i kvalitetne igrač...!!!

  • Madrisita para siempre 30.05.2012.

    To su bili igraci... a ne danasnji manekeni igralo se svim srcem i ginulo po terenu... veliki igraci i LJUDI

  • goc07 30.05.2012.

    ee onda se igralo srcem za repku, a danas je to neka druga priča. svaka čast izuzecima, ali kad je lova u pitanju, zaj_bi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare