To je to što me zanima!

Euro 1996. Engleska: Franjo Tuđman mi je poslao zaštitare

'Na prvom natjecanju bili smo peti. A narod svejedno nezadovoljan. Kad smo se vratili u Hrvatsku, predsjednik Franjo Tuđman poslao je tjelohranitelje da me čuvaju'
Vidi originalni članak

Prošetali smo se kroz kvalifikacije i nagovijestili veliki rezultat. Da je bilo više sreće, otišli bismo do kraja, kaže Ćiro Blažević.

Bilo je to prvo veliko natjecanje za Hrvatsku s Bobanom, Šukerom, Prosinečkim, Bilićem, Bokšićem, Vlaovićem...

- Govorio sam igračima da su najbolji na svijetu, ni oni mi nisu vjerovali - prisjeća se Ćiro.

Na prvenstvu u Engleskoj prvu smo utakmicu igrali protv Turske.

- Otto Barić ih je snimao, napravio je kasetu, a ja naredio presing od prve minute. U prvih 15 minuta nismo mogli izaći iz svog šesnaesterca. I onda Vlaovićev gol u 86. minuti za prvu pobjedu.

Hrvatska je pravu snagu pokazala protiv Danske, aktualnog prvaka Europe.

- Bilo je 30.000 Danaca. Šuker je zabio prvi gol iz penala. Drugi je dao Boban, nakon što je dao dugu loptu, pojavio se na ‘recepciji’ i zabio. A treći gol, Šukerovo lobanje Schmeichela, legendaran je i danas - rekao je Ćiro.

Treću utakmicu izgubili smo od Portugala 3-0, a u četvrtfinalu je bolja bila Njemačka 2-1. 

- Sudac nas je okrao. Ali na prvom natjecanju bili smo peti. A narod svejedno nezadovoljan. Kad smo se vratili u Hrvatsku, predsjednik Franjo Tuđman poslao je tjelohranitelje da me čuvaju. Slaven Bilić me zagrlio i pitao: ‘Šefe, pa što je njima?’...

Hit su bili Češka i Poborsky, koji je trebao doći u Dinamo

Česi, koje su predvodili Nedved, Poborsky, Bejbl..., izgubili su u finalu od Nijemaca 2-1. Jedna od najvećih zvijezda te momčadi bio je Karel Poborsky. Prije tog EP-a ponudili su ga zagrebačkom Dinamu, ali rekli su da nije dovoljno dobar. A poslije EP-a otišao je u Manchester United.

Bierhoff riješio zlatnim golom

U finalu su Česi poveli golom Patrika Bergera iz penala u 59. minuti. U 69. je ušao Oliver Bierhoff i poslije četiri minute izjednačio. U produžetku, u 95. minuti, zabio je prvi zlatni gol u povijesti Eura i donio naslov Nijemcima. Bierhoffu su to bili jedini golovi na Euru.

Poredak:

1. Njemačka

2. Češka

3. Engleska

4. Francuska

Idi na 24sata

Komentari 11

  • drmm 10.06.2012.

    Još mnoga naša pokoljenja...plačat će Ćirine zaštitare...!!!!

  • red_devils 09.06.2012.

    poborsky legendo

  • robac19 09.06.2012.

    sad ste svi protiv sukera s svi smo mu se divili i bio je heroj nacije a to sto netrosi i rasipa novac to mu moze bit samo na cast doduse po pricama je preskrt al on bar nije ukrao svoj novac koji ima nego ga je zaradio znojem radom krvlju i talentom

Komentiraj...
Vidi sve komentare