To je to što me zanima!

Evo kada počinju i gdje gledati mitske sudare na 'Boxing Day'

Na ovogodišnji Boxing Day čeka nas obilje akcije i dobrih susreta. Organizatori su 15. kolo Premier lige podijelili na dva dana pa ćemo na Štefanje moći gledati šest susreta, a dan kasnije preostala četiri
Vidi originalni članak

Božićni blagdani naših prostora uvijek proteknu u miru i blagostanju, čak i u godini koja je bila sve samo ne mirna. Neuobičajena, ali i dalje ugodna atmosfera na Božić uz najdraže ljude i obilje jela i pića donijela je sreću mnogim ljudima diljem Hrvatske u ovim teškim vremenima.

POGLEDAJTE VIDEO: Kovačićev prijatelj velečasni

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A tradicionalno dan kasnije, popodne je rezervirano za nogomet. Dok cijeli bitniji sportski svijet miruje, engleska Premier liga je u punom zamahu pa nas na "Boxing Day" u ovo subotnje popodne čeka mnoštvo nogometne akcije!

Nogomet na Otoku gaji tu tradiciju više od stoljeća i pol. Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta.

Bila je godina 1860., a priče oko sporta s nogoloptanjem još su bile u povojima. Na Stjepandan te godine dva su najstarija nogometna kluba, Hallam i Sheffield, odigrali utakmicu na Sandygate Roadu u gradu Sheffieldu.

Iako su tada pravila nogometne igre bila dosta nejasna, pa i dozvoljavala igranje rukom, utakmica je završila sa samo dva gola u mreži (pobjedom Sheffielda 2-0), a ostalo je povijest. Bila je to prva službena nogometna utakmica između dvaju klubova u čiji su spomen prije četiri godine odigrali revanš.

Sve do kraja 1950-ih nogometne utakmice u najvišem rangu engleskog nogometa igrale su se svake godine na Božić ili "Boxing Day", kada su nogometne glave ipak odlučile preseliti cijeli program na drugi dan Božića. U sastavljanju parova vodilo se računa da lokalni rivali igraju jedni protiv drugih kako njihovi navijači ne bi morali putovati na duže relacije u blagdansko vrijeme.

Kratkoća puta bila je pozitivna strana takve odluke, no sa sobom je donijela i poneke probleme. Poznato je da su huligani u Engleskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća bili skloni neredima, a nešto se slično dogodilo 26. prosinca 1979. u sheffieldskom okršaju Wednesdaya i Uniteda. Tadašnji trećeligaški derbi na stadion je privukao rekordnih 50.000 ljudi, Wednesday je dobio 4-0, a 50-ak navijača privedeno je. Poslije toga nogometne glavešine su odlučile kako bi bilo najbolje izbjeći derbije za vrijeme blagdana kako bi ipak ulice bile sigurnije i bez nereda.

Gotovo sedam golova po utakmici 1963.

Statistički najzanimljiviji "Boxing Day" svakako je bio onaj 1963., kada je u deset utakmica engleske prve divizije palo čak 66 (!) golova. Fulham je tada dobio Ipswich čak 10-1, a tek su nešto manje uvjerljivi bili Blackburn kod West Hama (8-2), Liverpool protiv Stokea te Burnley protiv Manchester Uniteda (6-1).

Što nas danas čeka?

Na ovogodišnji Boxing Day čeka nas obilje akcije i dobrih susreta. Organizatori su 15. kolo Premier lige podijelili na dva dana pa ćemo na Štefanje moći gledati šest susreta, a dan kasnije preostala četiri.

Boxing day otvorit će Leicester i Manchester United u odličnoj utakmici drugog i trećeg na tablici poslije koje će eventualni pobjednik uhvatiti priključak za liderom Liverpoolom. Nakon toga slijede nam susreti Aston Ville i Crystal Palacea te Fulhama i Southamptona, a onda - poslastica!

Posrnuli Arsenal u derbiju kola dočekuje Chelsea. 'Topnici' su ove sezone daleko ispod svih očekivanja i nalaze se pred zonom ispadanja pa će u londonskom derbiju htjeti popraviti dojam i godinu završiti na najbolji mogući način. Utakmica s Chelseajem mogla bi eventualnom pobjedom biti i prekretnica očajne sezone.

S druge strane, 'plavci' bi s potencijalna tri boda skočili na sami vrh i nastavili dobru formu pa će, kako god, dva engleska velikana pružiti obilje akcije.

Boxing day će zaključiti Manchester City protiv Newcastlea te Sheffield United protiv Evertona.

U nedjelju su na rasporedu susreti Leeds - Burnley, West Ham - Brighton, Liverpool - WBA i Wolverhampton - Tottenham.

Gdje gledati?

Utakmice engleske Premier lige, kao i obično, bit će u televizijskom prijenosu na kanalima Sport Kluba. Čak četiri današnje utakmice bit će na Sport Klub 1 - Leicester i Man. United od 13.30 sati, zatim Fulham i Southampton u 16h, slijedi veliki derbi Arsenala i Chelseaja u 18.30h, a onda i sudar Man. Cityja i Newcastlea u 21h.

Raspored Premier lige, 15. kolo:

Subota:

  • Leicester - Manchester United (13.30 sati)
  • Aston Villa - Crystal Palace (16 sati)
  • Fulham - Southampton (16 sati)
  • Arsenal - Chelsea (18.30 sati)
  • Manchester City - Newcastle (21 sat)
  • Sheffield United - Everton (21 sat)

Nedjelja:

  • Leeds - Burnley (13 sati)
  • West Ham - Brighton (15.15 sati)
  • Liverpool - WBA (17.30 sati)
  • Wolverhampton - Tottenham (20.15 sati)

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 26.12.2020.

    Cuj ‘boxing day’.. sta se soraju na terenu ili?

  • no sleep 26.12.2020.

    Mitski susreti😂😂😂

  • MateCro 26.12.2020.

    Arsenal za blagdane uzima 0 bodova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare