Obavijesti

Sport

Komentari 13

Evo kada počinju i gdje gledati mitske sudare na 'Boxing Day'

Evo kada počinju i gdje gledati mitske sudare na 'Boxing Day'

Na ovogodišnji Boxing Day čeka nas obilje akcije i dobrih susreta. Organizatori su 15. kolo Premier lige podijelili na dva dana pa ćemo na Štefanje moći gledati šest susreta, a dan kasnije preostala četiri

VIDEO

Božićni blagdani naših prostora uvijek proteknu u miru i blagostanju, čak i u godini koja je bila sve samo ne mirna. Neuobičajena, ali i dalje ugodna atmosfera na Božić uz najdraže ljude i obilje jela i pića donijela je sreću mnogim ljudima diljem Hrvatske u ovim teškim vremenima.

POGLEDAJTE VIDEO: Kovačićev prijatelj velečasni

Pokretanje videa...

Kovačićev prijatelj velečasni 02:32

A tradicionalno dan kasnije, popodne je rezervirano za nogomet. Dok cijeli bitniji sportski svijet miruje, engleska Premier liga je u punom zamahu pa nas na "Boxing Day" u ovo subotnje popodne čeka mnoštvo nogometne akcije!

Nogomet na Otoku gaji tu tradiciju više od stoljeća i pol. Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta.

Bila je godina 1860., a priče oko sporta s nogoloptanjem još su bile u povojima. Na Stjepandan te godine dva su najstarija nogometna kluba, Hallam i Sheffield, odigrali utakmicu na Sandygate Roadu u gradu Sheffieldu.

Iako su tada pravila nogometne igre bila dosta nejasna, pa i dozvoljavala igranje rukom, utakmica je završila sa samo dva gola u mreži (pobjedom Sheffielda 2-0), a ostalo je povijest. Bila je to prva službena nogometna utakmica između dvaju klubova u čiji su spomen prije četiri godine odigrali revanš.

Sve do kraja 1950-ih nogometne utakmice u najvišem rangu engleskog nogometa igrale su se svake godine na Božić ili "Boxing Day", kada su nogometne glave ipak odlučile preseliti cijeli program na drugi dan Božića. U sastavljanju parova vodilo se računa da lokalni rivali igraju jedni protiv drugih kako njihovi navijači ne bi morali putovati na duže relacije u blagdansko vrijeme.

Kratkoća puta bila je pozitivna strana takve odluke, no sa sobom je donijela i poneke probleme. Poznato je da su huligani u Engleskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća bili skloni neredima, a nešto se slično dogodilo 26. prosinca 1979. u sheffieldskom okršaju Wednesdaya i Uniteda. Tadašnji trećeligaški derbi na stadion je privukao rekordnih 50.000 ljudi, Wednesday je dobio 4-0, a 50-ak navijača privedeno je. Poslije toga nogometne glavešine su odlučile kako bi bilo najbolje izbjeći derbije za vrijeme blagdana kako bi ipak ulice bile sigurnije i bez nereda.

Gotovo sedam golova po utakmici 1963.

Statistički najzanimljiviji "Boxing Day" svakako je bio onaj 1963., kada je u deset utakmica engleske prve divizije palo čak 66 (!) golova. Fulham je tada dobio Ipswich čak 10-1, a tek su nešto manje uvjerljivi bili Blackburn kod West Hama (8-2), Liverpool protiv Stokea te Burnley protiv Manchester Uniteda (6-1).

Što nas danas čeka?

Na ovogodišnji Boxing Day čeka nas obilje akcije i dobrih susreta. Organizatori su 15. kolo Premier lige podijelili na dva dana pa ćemo na Štefanje moći gledati šest susreta, a dan kasnije preostala četiri.

Boxing day otvorit će Leicester i Manchester United u odličnoj utakmici drugog i trećeg na tablici poslije koje će eventualni pobjednik uhvatiti priključak za liderom Liverpoolom. Nakon toga slijede nam susreti Aston Ville i Crystal Palacea te Fulhama i Southamptona, a onda - poslastica!

Arsenal v Chelsea - Premier League - Emirates Stadium

Posrnuli Arsenal u derbiju kola dočekuje Chelsea. 'Topnici' su ove sezone daleko ispod svih očekivanja i nalaze se pred zonom ispadanja pa će u londonskom derbiju htjeti popraviti dojam i godinu završiti na najbolji mogući način. Utakmica s Chelseajem mogla bi eventualnom pobjedom biti i prekretnica očajne sezone.

S druge strane, 'plavci' bi s potencijalna tri boda skočili na sami vrh i nastavili dobru formu pa će, kako god, dva engleska velikana pružiti obilje akcije.

Boxing day će zaključiti Manchester City protiv Newcastlea te Sheffield United protiv Evertona.

Manchester City v Fulham - Premier League - Etihad Stadium

U nedjelju su na rasporedu susreti Leeds - Burnley, West Ham - Brighton, Liverpool - WBA i Wolverhampton - Tottenham.

Gdje gledati?

Utakmice engleske Premier lige, kao i obično, bit će u televizijskom prijenosu na kanalima Sport Kluba. Čak četiri današnje utakmice bit će na Sport Klub 1 - Leicester i Man. United od 13.30 sati, zatim Fulham i Southampton u 16h, slijedi veliki derbi Arsenala i Chelseaja u 18.30h, a onda i sudar Man. Cityja i Newcastlea u 21h.

Raspored Premier lige, 15. kolo:

Subota:

  • Leicester - Manchester United (13.30 sati)
  • Aston Villa - Crystal Palace (16 sati)
  • Fulham - Southampton (16 sati)
  • Arsenal - Chelsea (18.30 sati)
  • Manchester City - Newcastle (21 sat)
  • Sheffield United - Everton (21 sat)

Nedjelja:

  • Leeds - Burnley (13 sati)
  • West Ham - Brighton (15.15 sati)
  • Liverpool - WBA (17.30 sati)
  • Wolverhampton - Tottenham (20.15 sati)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica