To je to što me zanima!

Fifa definitivno odbacila loptu s mikročipom

Fifina Komisija za pravila zasjedala je u škotskom Gleneaglesu i donijela šokantnu odluku: odbacila je loptu s čipom nakon mjeseci i mjeseci priprema
Vidi originalni članak

Zakonodavci nogometne igre tako su odlučili omjerom glasova 5-3. Četiri glasa protiv došla su iz Fife, te jedan iz Walesa. Za čip su glasovali Englezi, Škoti i Irci.
- Razočarani smo, vrlo razočarani. Svi smo navijali za 'naprednu' loptu. No, ideja je ispala loša. Prekidamo sve eksperimente i pametna lopta više nije u planu: niti sljedeće godine, niti u bližoj budućnosti – izjavio je izvršni direktor Engleskoga nogometnog saveza (FA) Brian Barwick.
U Hawkeyeu, kompaniji koja je isti sustav uspješno uvela u tenis i kriket, frapirani su odlukom Fifina organa.
- Zatečen sam. Prije godinu dana dali su nam sve ovlasti i uvjeravali nas da je uvođenje čipirane lopte neminovno. Sada su to odbili. Toliko novca, truda i vremena uloženo je nizašto. U šoku sam – izjavio je upravni direktor Hawkeyea Paul Hawkins.
Lopta s čipom trebala je pomoći u jednom, vrlo bitnom detalju: određivanju je li u dvojbenim situacijama lopta prošla crtu ili ne. Inicijativa nije prošla, a obrazloženja su vrlo nejasna.
- Mislimo da je nogomet igra živih bića, te da stoga ima humano lice. Ustanovili smo da bi tako nešto naškodilo sadašnjem poimanju igre - izjava je glavnog tajnika FA-a Davida Collinsa.
Umjesto čipa, zakonodavac je zato odobrio prijedlog o dva dodatna suca tijekom utakmice. Obojica će zauzimati poziciju iza gola i iz svoje perspektive procjenjivati događanja pred golom. Eksperimenti će početi već ove godine na Fifinim i Uefinim natjecanjima mlađih dobnih kategorija.
U IFAB-u su također standardizirali dimenzije nogometnih igrališta za međunarodne utakmice nogometaša na 105x68 metara.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dado6612 08.03.2008.

    neka je,ne znam kako im je samo pala na pamet ta ideja, najbolje je da roboti igraju nogomet

Komentiraj...
Vidi sve komentare