To je to što me zanima!

Filip: Želja za medaljom jača od bolova u ramenu

Osvajač srebrne medalje u gimnastici Filip Ude prošao je izuzetno težak put od kolutova po kući do uspjeha koji je oduševio cijelu Hrvatsku
Vidi originalni članak

Teže je bilo proći pakao olimpijskih kvalifikacija, nego osvojiti medalju u olimpijskom finalu, objašnjava Filip težinu svoga puta do trona.
- U kvalifikacijama treba vježbati i višeboj, dakle treba biti dobar na svih šest sprava - kaže Filip i prisjeća se:
- Prošle godine u travnju zaštekalo mi je rame na karikama, dva tjedna prije kvalifikacija za OI. Bolovi su nekad bili nesnosni, ali moja želja za nastupom u Pekingu ih je nadjačala. Kad sam se kvalificirao, lani od rujna više nisam nastupao u višeboju, pa sam se sačuvao za moje dvije najjače discipline, za konja i parter. Valjda mi je Bog tako podario da me upravo na mome najjačem oružju rame toliko ne boli.
Filić će brzo po povratku u domovinu na operaciju desnoga ramena.

BIOGRAFIJA FILIPA UDEA

Sa samo 6 godina Filip ostao bez oca

Kad je Filip Ude imao tek šest godina, zadesila ga je tragedija. Njegov otac stradao je u željezničkoj nesreći. Ulogu oca, kako je često znao naglasiti, ponijela je majka Miljenka, kao i prvi trener Mario Vukoja, s kojim je provodio i po 100 dana u komadu.

Letak za gimnastiku 'spasio’ majku
Kad je Filip Ude imao sedam godina, tek krenuo u osnovnu školu, dobio je letak za gimnastiku. Udijelio mu ga je budući trener Mario Vukoja. Filipova majka Miljenka bila je presretna jer je njezin sin po kući radio kolutove te bio jako nemiran.

U Vladimiru 'otkrio’ Igora Križimskog
S 11 godina otišao je na putovanje u ruski grad Vladimir, gdje je upoznao drugog trenera Igora Križimskog. Trener Mario Vukoja ga je pozvao da dođe u Hrvatsku, a kad je stigao u Čakovec, nije bio oduševljen jer to za njega nije bila dvorana nego obična šupa.

U Bratislavi trenirao i spavao u 'zatvoru’
Posljednjih osam godina Ude je trenirao u Bratislavi. Tamo je provodio od 100 do 150 dana na godinu, a u dvorani i do deset sati na dan. Sobe su bile ispod dvorane, kao u podrumu. Imale su mali prozor i, kako Ude kaže, imali ste osjećaj da ste u zatvoru.

Olimpijsko srebro kruna trnovitog puta
Dana 17. kolovoza 2008. godine Filip Ude je osvojio olimpijsko srebro. Ušao je u povijest hrvatskog i svjetskog sporta te tako “naplatio” teška odricanja nakon jednog desetljeća nesebičnog ulaganja u gimnastiku. Istinski hrvatski junak u Pekingu...

Idi na 24sata

Komentari 5

  • LEILA 19.08.2008.

    iskren i jednostavan,cestitke

  • johannisthal 19.08.2008.

    Ma on je decko i pol sa i bez medalje, trebamo vise takvih dobrih i postenih ljudi u Hrvatskoj!!!

  • giga_sb_bbb 19.08.2008.

    Filip Ude-kralj!!!!Treba i njemu napraviti spektakularan doček u ZG!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare