To je to što me zanima!

Formula uspjeha na Euru: Ajmo sad, svi u napad!

Scolari, Van Basten, Bilić - sva trojica trenera imaju ofenzivno postavljenu taktiku, a njihove momčadi svojom igrom “melju” protivnike
Vidi originalni članak

“Drvena noga” zvali su nekad davno Luiza Felipea Scolarija, dok je bio igrač. No ne baš talentirani branič u međuvremenu je postao izvrstan trener i sad mu tepaju “Felipao”, odnosno Veliki Phil. On, Slaven Bilić i Marco van Basten na ovom Euru igraju s istom, apsolutno navijačkom filozofijom. Svaki ima po pet totalno ofenzivno orijentiranih igrača i njihove momčadi “melju”. Portugal ima Deca, Simaa, Moutinha, Cristiana Ronalda i Nuna Gomesa; Nizozemska sjajnog Sneijdera, Kuyta, Van der Vaarta, Robbena i Van Nistelrooya; “kockasti” Luku Modrića, Srnu, Rakitića, Kranjčara i Olića. Te tri reprezentacije uzele su svih šest bodova iz prvih dviju utakmica i idu u četvrtfinale kao pobjednici skupine.
Bilić i Van Basten dijele sličnu, prilično nesretnu igračku sudbinu. Hrvatski izbornik morao je prekinuti igračku karijeru zbog kronične ozljede kuka već u 33. godini. “Labud iz Utrechta” oprostio se još ranije, bila mu je tek 31 godina i bio je najbolji centarfor na svijetu kad je morao prestati zbog ozljede gležnja. Kao trenerima, filozofija igre im je napadačka, no stil vođenja momčadi nije. Bilića igrači obožavaju, a Van Basten je apsolutist i od početka ratuje s najvećim zvijezdama. Van Nistelrooy je rekao “nikad više”, no ipak se predomislio i - srećom po Nizozemce - opet je tu.
Igrom slučaja, baš Bilića, Scolarija i Van Bastena spominjalo se kao kandidate za novoga trenera Chelseaja. No Van Basten je u međuvremenu preuzeo Ajax, Roman Abramovič izabrao je Velikog Phila i njima dvojici ovo je zadnja šansa da s reprezentacijom nešto osvoje. Sat ne otkucava jedino Slavenu Biliću. Njemu je tek 39 i četiri godine je mlađi od Van Bastena, a punih 20 od Scolarija.

VAN DER SAR BRANI
U 38. godini Edwin van der Sar brani u životnoj formi. Ove sezone već je osvojio Premiership i LP, a sad je protiv italije i francuske obranio barem tri zicera izludjevši jednog Tonija i Henryja.
RADNIČKA KLASA
Da bi majstori lopte poput Modrića, Kranjčara i Rakitića mogli igrati skupa, netko im mora čuvati leđa, a nitko to ne radi bolje od Nike Kovača! Hrvatski kapetan u 36. godini igra kao mladić.
MENTALNA SNAGA
Za sportsku psihologinju Reginu Mariju Ferreira Brandao portugalski izbornik kaže da je čudo. Psihološki profil igrača koji je napravila puno mi je pomogao, tvrdi Luis Felipe Scolari.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare