To je to što me zanima!

Francuska 'otkantala' Dinarta: Protiv Hrvatske ih vodi Gille!

Didier Dinarta vodio je Francuze do najgoreg rezultata na velikim natjecanjima još od 1978. godine, a to ga je na kraju koštalo poraza. Novi izbornik je Guillaume Gille...
Vidi originalni članak

Završilo je još jedno Europsko prvenstvo u rukometu koje će nam ostati u pamćenju. Bio je to posljednji Euro za izbornika Linu Červara, a Hrvatska je dominirala na natjecanju. Nažalost, ostali smo kratki za taj naslov, ali kada se zbroji sve, moramo biti prezadovoljni zbog srebra.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kauboji su sigurno jedno od najvećih iznenađenja Eura jer smo bili tek sedmi favoriti, a prvi favoriti su bili Francuzi. No kako su oni prošli? E pa momčad Didiera Dinarta otišla je kući nakon samo šest dana na Euru i dva poraza od Portugala i Norveške. Da, dobili su BiH u posljednjem kolu, ali to je bilo samo odrađivanje posla da se mogu u miru vratiti u Pariz nakon tek prvog kruga.

I doista, najlošiji francuski rezultat na europskim prvenstvima, koja se igraju od 1994., bilo je 11. mjesto u Srbiji 2012. No i tad su prošli prvu fazu, a ispali u skupini drugog kruga. Sad nisu prošli ni među najboljih 12.

Da bismo pronašli sličan podbačaj Francuza na jednom velikom natjecanju, morali bismo se vratiti u daleku 1978. godinu i Svjetsko prvenstvo u Danskoj, gdje su "tricolori" pretrpjeli tri poraza od Rumunjske, Istočne Njemačke i Mađarske.

- Ne znam postoji li kriza. Analizirat ćemo ovu utakmicu, pali smo i francuska momčad je danas tu gdje jest - slijegao je ramenima legendarni Didier Dinart koji ništa nije mogao napraviti s momčadi prepunom zvijezda.

Smatrao je da to nije preveliki šok za njegovu momčad, da je normalno da se događaju takve oscilacije jer su ostali bez nekoliko bitnih igrača u prethodnim godinama. Ali francuski rukomet ne trpi takve blamaže. Reprezentacija koja je osvojila tri zlata na europskim prvenstvima, šest zlata na SP-ima, dva na olimpijskim igrama ne smije si dopustiti takvu sramotu.

Kvalifikacije za OI se bliže i Dinart je mislio da je siguran, ali prevario se. Čelnici francuskog rukometnog saveza su se sastali nakon Eura, razgovarali i došli do zaključka da ovu blamažu ne mogu oprostiti Didieru Dinartu. Uručili su mu otkaz, a novi izbornik je dosadašnji pomoćni trener Guillaume Gille i legendarni francuski reprezentativac koji je bio dio fantastične generacije koja je pokorila sve.

Gille već jako dobro pozna momčad i neće mu trebati puno da pohvata konce, ali vremena za pripremu baš i nema puno. Od 17. do 19. travnja Francuzi će u Parizu biti domaćini kvalifikacijskog turnira za OI, a tamo će igrati još Portugal, Tunis i Hrvatska. Dvije najbolje prvoplasirane momčadi idu u Tokio...

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • milanista32 28.01.2020.

    Najgori rezultat od 1978 i to ga je nakraju kostalo poraza! Super ste!

  • unodinoi 28.01.2020.

    Dvije najbolje prvoplasirane momčadi? Super si informirao i sebe i nas,

  • obama terorist 28.01.2020.

    Hahhahh od 17-19rujna?a OI pocinju 25-9kolovoza!!znaci igrat ce posle OI kvalifikacije za iste aaaahahhhahh koji slucaj od novinara!

Komentiraj...
Vidi sve komentare