To je to što me zanima!

Glavni istražitelj za korupciju u Fifi dao ostavku: 'Sve je farsa'

Michael Garcia bio je glavni istražitelj koji je trebao pronaći što je bilo sporno kad su Rusija i Katar dobili domaćinstva SP-a 2018. i 2022. U srijedu je dao ostavku
Vidi originalni članak

Nikakva nezavisna organizacija, nikakav istražitelj, nikakvo vijeće ne može promijeniti kulturu cijele organizacije, razočarano je objavio Michael Garcia, čovjek koji je posljednje dvije godine bio na čelu Fifinog etičkog povjerenstva i istraživao je li bilo korupcije pri dodjeli domaćinstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine. 

Garcia je još u rujnu i listopadu tražio da se njegova cijela istraga prikaže javnosti, no dočekao je samo to da je njemački sudac Joachim Eckert skratio izvještaj na samo 40-ak stranica, u kojem je dosta toga prešutio, a dio i promijenio. 

Garcia se žalio Fifinom etičkom povjerenstvu, još jednom tražio da se objavi svih 430 stranica povjerljivih dokumenata, ali dobio je samo zabranu žalbe i svijet nije ništa pametniji što se tiče optužbi za korupciju u Fifi. 

- Sad je čak i Fifin glavni istražitelj shvatio ono na što upozoravamo mjesecima. To što Fifa sama sebe istražuje, to nema nikakav kredibilitet - rekao je David Larkin, američki odvjetnik koji je također sudjelovao u istrazi, a nakon objave Eckertova izvještaja, otkrivena su i imena dvoje zaštićenih svjedoka, što je posebno pogodio Garciju. 

- Obećao nam je anonimnost ako mu pomognemo s dokazima, ali i to govori da je Fifa nesposobna za promjenu, pogotovo sa sadašnjim vodstvom - rekla je Bonita Mersiades, jedna od otkrivenih "zviždačica". 

- Fifa ne poznaje etičnost. Njezina pravila su farsa. Ni dvogodišnja, navodno nezavisna istraga nije utjecala na Fifu. Zašto bi onda itko vjerovao ičemu što Fifa tvrdi? - upitala se Phaedra Al-Majid, druga svjedokinja. 

Fifino etičko povjerenstvo uskoro će pronaći novog glavnog istražitelja. Istinu o korupciji i namještanju domaćinstava za Rusiju i Katar ni taj neće tako lako pronaći.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • KnezDomagoj 18.12.2014.

    Ništa od toga. Samo će padati glave. Rusija neće dobiti SP zbog svega što se događa u Ukrajini. Neće uspjeti sagraditi ni 25% stadiona zato jer gube enormne količine novca zbog sankcija. U Kataru nema šanse da će biti zbog toga što će se ta država rasuti do tada. She...at će to Izrael i Amerika (gospodarski) tako da će se SP održati u Europi.

  • crobern 18.12.2014.

    Dragi Blatteru, svi cekamo na tebe. sad si ti na redu! Inace ce se SP 2030 igrat u kambodzi ili bangladešu. NE HVALA!!!

  • wisefool 17.12.2014.

    Nije to tako samo u nogometu, već apsolutnu u svemu gdje se vrte novci, gdje ima para, ima i mafije, što su veći novci, to su veći kriminalci

Komentiraj...
Vidi sve komentare