To je to što me zanima!

Horvat o životu s motkom: Baš svaki skok može biti posljednji

HOROR Ivan Horvat, naš najbolji motkaš, također je promašio strunjaču, samo se, nasreću, dočekao na noge. Njegova vršnjakinja Kira Grünberg ostala je paralizirana
Vidi originalni članak

Svaki skakač s motkom nakon odraza shvati ide li dobro ili ne. Točnije, ide li u stranu. U tom trenutku odlučujemo odustajemo li ili riskiramo. Odustanemo li, propada skok, riskiramo li, možemo izgubiti glavu, objašnjava najbolji hrvatski motkaš Ivan Horvat (21).

“Kladivo i motka su najopasniji, samo od kladiva je poginulo više od 100 ljudi” - Ivana Brkljačić je iskusna

Strahovita ozljeda 21-godišnje atletičarke Kire Grünberg, Ivanove vršnjakinje, šokirala je atletski svijet. Austrijanka je na treningu u Innsbrucku promašila strunjaču te je pala na glavu. Pored nje bio je otac, koji joj je trener. Kira je hitno prevezena u bolnicu gdje su joj se liječnici borili za život.

- Njezino stanje nakon operacije je i dalje vrlo opasno, ali Kira je stabilno. Dijagnosticiran joj je lom vratne kralježnice, operirana je kako bi se spriječilo pogoršanje. Paralizirana je ispod struka - objavio je austrijski atletski savez.

“Nisam vidio snimku pada kire, a siguran sam da je ni neću pogledati” - Vlašić je bio šokiran

Mnogi atletiku smatraju bezopasnom dodajući: “Što se to strašno može dogoditi Usainu Boltu u utrci na 100 metara?”. Ili bacaču koplja?

- To je velika zabluda. Skok s motkom je izuzetno opasna disciplina. U ostalim disciplinama ozljede su lakše. Može vam, primjerice, puknuti mišić, možete pasti preko prepone, ali kad padate s visine od četiri, pet ili šest metara, onda je to druga stvar. Tu posljedice mogu biti kobne - objašnjava Joško Vlašić, bivši desetobojac te Blankin otac i trener.

Koliko je opasno najbolje je dočarao Ivan Horvat, hrvatski rekorder u skoku s motkom.

“Odlučujemo u samo jednoj sekundi hoćemo li odustati od skoka ili idemo” - Horvat skače s motkom

- Čuo sam za Kiru, ali je nikad nisam upoznao. Znate, ljudi vjerojatno nisu svjesni, ali nama je svaki trening potencijalna smrt. Skok s moje visine, a to je više od pet metara, može značiti ozbiljne ozljede, na kraju i gubitak života. Prije, dok su se koristile bambusove motke, skakači su umirali od ozljeda. Meni je svaki skok veliki rizik. Jednom sam i ja promašio strunjaču, ali nasreću, dočekao sam se na noge i iskrenuo sam oba gležnja. Ako je skakalište malo i usko, mogućnost ozljede je veća. Stoga izbjegavam mala skakališta. Ne želim na njih - kaže Ivan.

Kako bi skok bio siguran, potrebno je zadovoljiti niz komponenti.

- Mora biti pogođena težina, morate jako dobro poznavati ‘bubreg’, mjesto gdje se motka savija, morate pogoditi kutiju, a to nije lako. Zbog dimenzija je komplicirano za rukovanje. Ako bilo koji od faktora nije pogođen, možete nastradati. Na prvenstvu bivše države u Mariboru vidio sam kad je pukla motka, a ‘batrljak’ od motke ozljedio je skakaču trbušni zid. Malo je nedostajalo da mu ne probije tijelo - rekao je Vlašić.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Geronimo V 02.08.2015.

    Pročitah samo naslov.

  • SPALATINO 02.08.2015.

    Malo ozbiljniji skakači u vis skočie u vis bez motke ka on tako da je za njega sigurno svaki skok rizik. ali je sve plačeno pa dok traje traje

  • nicknameexist 02.08.2015.

    Bas glupi sport taj skok s motikom

Komentiraj...
Vidi sve komentare