To je to što me zanima!

Hrvati doma i u gostima: Doma lavovi, vani miševi!

U elitnim klupskim natjecanjima brojni hrvatski klubovi se ne mogu sastati s pobjedom u gostima. Zanimljivo, izuzetak je - zagrebački Dinamo!
Vidi originalni članak

Pobjeđuju jedanput godišnje, ako i toliko. Tako hrvatskim klubovima ide na gostujućim utakmicama u elitnim klupskim natjecanjima, barem kad su posrijedi najpopularniji sportovi - nogomet, košarka i rukomet. Zagreb CO ove je sezone, primjerice, igrao šest gostujućih utakmica i izgubio pet. Momčad koja u Ledenoj dvorani već godinama dere sve pred sobom u gostima igra neprepoznatljivo.
- To je, po meni, stvar iskustva - kaže golman Vlado Šola i dodaje:
- Dok sam igrao u Fotexu, imali smo iskusnu momčad i redovito prolazili do četvrtfinala ili polufinala Lige prvaka. A tamo ne možeš ako nisi pravi i u gostima.
Još gore je s Cibonom - ove sezone u Euroligi imaju 1-6, lani su imali svih sedam poraza. Pa i KK Zadar je do osmine finala Uleb Cupa stigao sa svih sedam pobjeda u Jazinama i jednom jedinom u gostima.
Hrvati, dakle, generalno imaju problem. Ne znaju igrati u gostima.
Jedini izuzetak ove sezone zapravo je Dinamo, no “modri” imaju drugi problem. Izvrsne igre u gostima upropastili su na Maksimiru.
- Nije to slučajno. Psihološki pritisak sigurno je bio jedan od kočionih faktora jer od Dinama se kući uvijek očekuje samo pobjeda. Zato nam je lakše bilo u gostima - kaže Branko Ivanković i dodaje:
- Kad sam vodio Iran, bilo je obrnuto. Njih kući nosi fanatizam karakterističan baš za to područje.

DOMA JE SVE LAKŠE
Domaći teren je prednost, ali ne objektivna, kaže sportski psiholog Amir Zulić i dodaje:
- Zbog poznatog prostora igrač se može osjećati bolje, sigurnije. Može se orijentirati, a da i ne pogleda gdje je gol. U gostima je drukčije. No to može biti samo mali plus...

"NIČIJE LOPTE" IDU DOMAĆINIMA
Nepisano je pravilo da se “ničije lopte” dosude domaćinu. Tako je ljudima u crnom najbezbolnije, ne i gostima koji katkad izvise zbog jednoga slobodnog bacanja ili kornera.

FAVORITIMA TEŠKO NA "VRUĆIM" GOSTOVANJIMA
Tradicionalno neprijateljski teren može objektivno puno bolju momčad učiniti neprepoznatljivom. Tako je Dinamo znao izgubiti naslov u Zadru, Juventus u Perugiji...

U DVORANAMA PRITISAK VEĆI NEGO NA STADIONIMA

Nije slučajno da u nogometu gosti u prosjeku prolaze puno bolje nego u košarci ili rukometu. U dvoranama je pritisak publike ipak puno veći nego na stadionima.

ŠOLA: FALI NAM ISKUSTVA
Gostujući igrači u Ledenu dvoranu stižu sa strahopoštovanjem. A za bolju igru u gostima fali nam iskustva, kaže Šola.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • zelenožuti 19.03.2008.

    još treba pure jest

  • gmolak 18.03.2008.

    Baš šteta što rukometaši nisu uspjeli ući u polufinale lige prvaka.Za ove druge me baš briga,nitko drugi nije ni zaslužio da postigne više.Recimo kao Cibona.........

Komentiraj...
Vidi sve komentare