To je to što me zanima!

Zabili stotku prvi put od 1994! Osmina finala protiv Francuza

Hrvatska je izborila osminu finala Svjetskog prvenstva u Španjolskoj pobjedom nad Portorikom (103-82). Za ulazak u četvrtfinale borit će se protiv Francuza u subotu...
Vidi originalni članak

Igrači Jasmina Repeše odigrali su prvo poluvrijeme bez greške, a nakon 53-36 na odmoru, u nastavku su još podigli tempo i vodili i 30 razlike na početku posljednje četvrtine (87-57). Portorikanci su uspjeli smanjiti do konačnih 103-82 , ali Hrvatska nastavlja natjecanje s drugog ili trećeg mjesta iz skupine B.

S obzirom na to da je Grčka pobijedila Argentinu sa 79-71, Hrvatska je natjecanje završila na drugom mjestu u skupini, pa će u osmini finala igrati protiv aktualnih europskih prvaka. Utakmica s Francuskom igrat će se u subotu, vjerojatno u 18 sati.

Savršeno otvaranje

Stara izreka kaže da je samopouzdanje zarazno, a početni koš-faul Darija Šarića nakon samo pet sekundi igre dao je naslutiti da je dobra večer pred našima. Kad su se i ostali članovi petorke upisali u strijelce ( Lafayette , Simon , Bogdanović , Tomić ), već smo bili na 13-0, od čega se Portoriko nikako nije uspio oporaviti, a svi koji su s hrvatske klupe ulazili u igru nastavili su pogađati i držati visoki ritam.

Nezgodan je bio tek J.J. Barea , koji je do poluvremena zabio tri trice i držao svoju reprezentaciju ispod 20 koševa minusa, ali sedam pogođenih trica iz prvih devet pokušaja naših bilo je sasvim dovoljno za +17 na poluvremenu.

Ozbiljnost u nastavku

U početku drugog poluvremena malo dekoncentracije pokazao je Oliver Lafayette s promašenim zicerom i prekršajem u napadu u samo 20-ak sekundi, ali ulazak kapetana Roka Ukića smirio je organizaciju napada i omogućio Bojanu Bogdanoviću i Dariju Šariću da dominiraju.

Naš najbolji strijelac bio je presnažan za Portorikance, stalni prekršaji na njemu doveli su ga do 13 slobodnih bacanja, a još je četiri šutirao i zbog dvije tehničke greške našim protivnicima. Ukupno je Bogdanović s 23 poena sjeo na klupu početkom posljednje četvrtine uz ovacije publike u Sevilli.

Odličan je nastup i iza Darija Šarića , autora 15 poena, četiri skoka i tri čudesne asistencije. Do deset poena stigao je i Damir Markota u završnici utakmice, a zanimljive brojke imali su Ukić i Ante Tomić .

Playmaker je popunio sve kolone sa sedam poena, šest asistencija, dva skoka i dvije osvojene lopte. Centar je odradio odličnu završnicu prvog poluvremena i prikupio pet asistencija za samo 12 minuta igre. Imao je i sedam poena.

Na kraju su poneku minutu dobili i Luka Babić (4 poena) i Mario Hezonja (2 poena). Barea je zabio 20 za Portoriko, uz 5/9 za tricu.

Treća stotka na SP-ima

Hrvatska je na putu do pobjede treći put u svojoj povijesti zabila "stotku" na svjetskim prvenstvima. Prve dvije bile su još 1994. godine, protiv Koreje (104-53) i Kine (105-73).

Na Olimpijskim igrama troznamenkasti smo bili samo protiv Kine 1996. (109-78), a na europskim prvenstvima protiv Bugarske (104-83), Francuske (100-95), Turske (113-63) i Belgije (106-74) 1993. godine, te protiv Rusije (100-94) 1995. i Njemačke (100-93) 1997. godine.

To znači da su protiv Portorika naši jubilarni deseti put na velikim natjecanjima zabili sto ili više koševa. Na ovom SP-u, tim se ostvarenjem mogu pohvaliti samo još Brazil i SAD.

Osmina finala SP-a:

  • 6. rujna: Hrvatska - Francuska, Španjolska - Senegal, SAD - Meksiko, Slovenija - Dominikanska Republika
  • 7. rujna: Grčka - Srbija, Brazil - Argentina, Litva - Novi Zeland, Turska - Australija
Idi na 24sata

Komentari 148

  • jacob13 05.09.2014.

    Košarkaši dobili Portoriko,nogometaši Cipar,a Čilić proša u polufinale US opena.Odličan dan za hrvatski sport.

  • 05.09.2014.

    ufff, izbjegli smo španjolce i to je najvažnije.....francuze možemo dobiti....

  • choopo 05.09.2014.

    Sad slijedi najjaci protivnik i prava provjera koji je domet ove ekipe. Sretno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare