To je to što me zanima!

Iranci popustili: Žene će nakon 40 godina pogledati nogomet...

Pritisak na Irance krenuo je u rujnu nakon što se jedna navijačica živa zapalila ispred suda kako ne bi morala ići u zatvor na šest godina zato što se htjela prerušena u muškarca 'prošvercati' na nogometni stadion
Vidi originalni članak

Iranci posljednjih 40 godina nisu dopuštali ženama dolazak na utakmice muških momčadi, a povijesni pomak se dogodio nakon velikog pritiska Fife prošloga mjeseca. 

Iranci su pristali pustiti žene na stadion na utakmicu reprezentacije protiv Kambodže, a 3.500 ulaznica koliko ih je pušteno u prodaju je planulo. Iako stadion Azadi prima 78 tisuća navijača, samo maleni dio je odvojen za žene, što je ponovno izazvalo kritike boraca za ljudska prava. 

Međutim, pomak je napravljen, a to se nije svidjelo pojedinim Irancima koji su u ponedjeljak izašli na ulice prosvjedovati. Tamošnji mediji javljaju da se 50-ak najzagriženijih Iranaca skupilo ispred Parlamenta i da su uzvikivali slogane protiv Fife. Čelna svjetska nogometna kuća ovaj tjedan će u Teheran poslati svoje ljude kako bi pružili podršku i kontrolirali situaciju koja će se odvijati tijekom utakmice.

Pritisak na Irance krenuo je u rujnu nakon što se jedna navijačica živa zapalila ispred suda kako ne bi morala ići u zatvor na šest godina zato što se htjela prerušena u muškarca 'prošvercati' na nogometni stadion. Sahar Khodayari (29) je u bolnici podlegla ozljedama.

Iranci nemaju zakon koji ženama zabranjuje ulazak u sportske arene u kojima se natječu muškarci, ali se takvo pravilo, nametnuto od strane staromodnog zakona, desetljećima poštovalo. U četvrtak, 10. listopada kada im u goste u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine stiže Kambodža, to će se napokon promijeniti.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Ironfist 08.10.2019.

    U 21 stoljeću? Hahahahha

  • LaKatarina 08.10.2019.

    Vi pisete taj komentar ocito samo da nesto napisete! Jeste li kada upoznali nekoga iz Irana? Ne vjerujem! Vi ne znate da je vecina Iranaca puno naprednija, upornija, vrijednija i bolja od Europljana. Radije prosirite svoje vidike, a ne komentirati nesto a ne imati blage veze o narodu i njihovoj kulturi!

  • NaIvka1 08.10.2019.

    Te koje naposljetku i odu vjerojatno ce doma dobiti batine, mogu oni promijeniti zakone,al ne mozes iz glava izbiti zatucanost

Komentiraj...
Vidi sve komentare