To je to što me zanima!

Ivica otkrio žalosnu realnost: Nekad je tu bilo moje trkalište

Kada srušimo posljednje stablo, kada ulovimo posljednju ribu, kada otrujemo posljednju rijeku, tek tada ćemo shvatiti da ne možemo jesti novac, napisao je Ivica Kostelić u videu
Vidi originalni članak

Prekomjerna sječa Medvednice problem je na koji Zagrepčani godinama upozoravaju, a na njega se osvrnuo i Ivica Kostelić (40).

Najbolji svjetski skijaš iz 2011., legenda hrvatskog skijanja praktički je odrastao na "brdu", kako su ga zvali Janica i on, a u posljednje vrijeme šuma je na nekim dijelovima sasvim "oćelavila".

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ivica je tim povodom objavio video na kojem trči ogoljenim dijelom Medvednice uz opis: "U spomen. Kada se jednog dana s veseljem vratiš u svoj mir i vidiš da je on izbrisan s lica zemlje..."

- Ovo je bilo moje trkalište - govori Ivica u videu, u kojem je poruka:

"Kada srušimo posljednje stablo, kada ulovimo posljednju ribu, kada otrujemo posljednju rijeku, tek tada ćemo shvatiti da ne možemo jesti novac."

Podignuta kaznena prijava

Podsjetimo, krajem siječnja Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra predao je državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv uprave Hrvatskih šuma i Šumarije Zagreb zbog devastacije Medvednice. U udruzi tvrde da se na Medvednici godinama događa kriminal velikih razmjera.

- Godinama svjedočimo devastaciji i prekomjernoj sječi šume i imamo dokaze da je uprava Hrvatskih šuma na Medvednici sudjelovala u ekocidu i kriminalu velikih razmjera - istaknula je predsjednica udruge VIDRA Vesna Grgić.

- Mi smo u posjedu njihovih dokumenata koji dokazuju da su pustošili i da su rezali više nego što je trebalo, ali što je najgore njima nedostaje drvne mase zadnjih desetak godina. U protuvrijednosti to je 104 milijuna kuna. Tvrdimo da je to završilo u privatnim džepovima, zato jer Hrvatske šume ne izvoze, o to su na drzak način pokušali sakriti - rekla je Grgić za HRT te dodala da su dokaze o kriminalu u Hrvatskim šumama prikupljali godinu i pol dana te dodaje da su pomoć potražili od poznatih stručnjaka i šumara koji su potvrdili njihove sumnje

- Iz svega ovoga možemo vidjeti da je stanje sa šumom na Medvednici gore nego prije 20 godina - upozorila je Grgić.

U Hrvatskim šumama poručili su kako nema govora o prekomjernoj sječi te da je sve u skladu s pravilima gospodarenja šumom.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 59

  • 20.03.2020.

    O čemu priča? Pa koliko je šuma porušeno zbog skijanja, koliko snježnih topova je radilo da bude snijega(voda +energija). I sad on pametuje. Jedan dio Medvednice je i devastiran i zbog njihovog skijanja.

  • 19.03.2020.

    Ova pustoš rezultat je Bandićevog delanja uz svesrdnu podršku Plenkovića.

  • Prstupak 15.03.2020.

    Zato su misli zadruge velika stvar, Brbić i ekipa jedini doprinose mislima 21. stoljeća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare