To je to što me zanima!

Iz Meksika za Vatrene: Na 20. godišnjicu bronce snimljen film

U najavi filma 'Vatreni' na naslovnici se nalazi povijesni trenutak u kojem jugoslavenski policajac pendrekom udara kapetana Dinama Zvonimira Bobana na Maksimiru. Autori filma su - Meksikanci
Vidi originalni članak

Grupa meksičkih filmskih redatelja snimila je dokumentarni film 'Vatreni' o slavnoj generaciji Vatrenih 1998. koja je osvojila brončanu medalju.

Cilj tog filma bio je pokazati kako strast za nogometom može biti važna u stvaranju nacionalnog identiteta, a film je u ponedjeljak navečer imao pretpremijeru u kinu Kaptol Boutique.

Taman na 20. obljetnicu osvajanja bronce u Francuskoj...

Na pretpremijeri su, između ostalih, bili izbornik Miroslav Ćiro Blažević, sadašnji izbornik Zlatko Dalić te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U filmu su ekskluzivno prikazani dosad neviđeni kadrovi iz doba Vatrenih, kao i neke scene iz neodigranog derbija Dinama i Crvene Zvezde 1990. godine.

- Ovo je priča o tome kako je jedan sukob na nogometnom terenu detonirao rat za nezavisnost Hrvatske i kako je nekoliko godina kasnije osvojeno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu - rekao je redatelj filma Edson Ramirez pa nastavio:

- Teško je objasniti moje emocije kada se prisjetim Francuske '98. Kada imam neki problem sjetim se sjajnih francuskih dana i odmah mi je lakše. Svojim igrama obradovali smo naše navijače, ali i afirmirali našu zemlju i igrače u cijelom svijetu. Malotko tada nije čuo za Bobana, Šukera, Prosinečkog - rekao je Ćiro Blažević u srijedu, a redatelj Ramirez je dodao:

- Kao dječak sam pratio hrvatske sportaše, pogotovo nogometaše, ali i Tonija Kukoča u Chicago Bullsima, te hrvatski nastup na Olimpijskim igrama u Barceloni. Znao sam i za rat u vašoj zemlji. Na svjetskom prvenstvu u Francuskoj gledao sam vaše igrače kako hrabro izlaze na teren i igraju nevjerojatan nogomet i vjerojatno mi se tada usadila ideja da snimim film o njima.

Oduševljen je igračima iz slavne generacije.

- Svi su oni velike zvijezde, ali svi su bili tako normalni i jednostavni. Oduševile su me njihove emocije koje smo prenijeli na film. Najveći problem nam je bio izbacivati kadrove jer smo snimili sjajne stvari.

U najavi filma na naslovnici se nalazi povijesni trenutak u kojem jugoslavenski policajac pendrekom udara kapetana Dinama Zvonimira Bobana na Maksimiru.

- Želimo pokazati kako je jedna mlada zemlja, ranjena ratom, u patnji svojih ljudi pronašla motiv potreban za pokušaj osvajanja velikog međunarodnog natjecanja - rekao je redatelj Ramirez prije dvije godine.

Film prikazuje i tragove rata, u prvom redu patnju Vukovara 1991.

Film će se od 24. svibnja do 13. lipnja prikazivati u Kaptol Boutique Cinema te CineStaru Zagreb, Rijeka, Osijek i Split, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Udruzi Kolibrić i liječenju oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • flori 21.05.2018.

    Evo Ciro daje Zlaji savjete

  • kamen1983 21.05.2018.

    Triba umisto modrića mali budimir

  • Povraćotina 21.05.2018.

    Meksikanci nas vole jer nas u službenim utakmicama uvijek nabiju

Komentiraj...
Vidi sve komentare