To je to što me zanima!

Izbjegavaju porez premda zarađuju milijune i milijune

Mnogi svjetski sportaši kunu se u svoju zemlju, a prijavljeni su u 'poreznim oazama'. Usain Bolt pa Fernando Alonso, zatim Ivan Ljubičić, Mario Ančić
Vidi originalni članak

Kakvi su to domoljubi koji se skrivaju iza zastava Monaca, Švicarske i tamo nekih Emirata? Tko neće plaćati porez u Španjolskoj, neka mijenja državu - poručio je nedavno zastupnik u španjolskom parlamentu i potom tražio od Fernanda Alonsa, vozača Formule 1, te sličnih 'izdajnika', kako ih je nazvao, da izabere zastavu pod kojom će nastupati.
Taj prijedlog ipak nije prošao u parlamentu, te mnogobrojni tamošnji sportaši mogu biti mirni. I dalje će nastupati za Španjolsku, a porez plaćati - u Monacu.
Jedan od posljednjih ljutitih sportaša, kad je riječ o porezu, jest Usain Bolt. Odbio je nastupiti na ovotjednome mitingu Dijamantne lige u Londonu.
- Doći ću već jedne godine. I to onda kad smanjite porez - rekao je organizatorima trostruki olimpijski pobjednik.
Rigorozni zakon uzima stranim sportašima i do 50 posto zarade koju ostvare na tlu Velike Britanije. Zna to i Goran Ivanišević, kojem su od deset milijuna kuna zarađenih zahvaljujući naslovu u Wimbledonu otkinuli gotovo pet milijuna.
- Wembley je samo zbog tog zakona izgubio domaćinstvo finala Lige prvaka. Ne smanje li porezne stope na strane sportaše, teško će dobiti tu utakmicu - rekao je predsjednik Uefe Michel Platini.

NAŠI UŠTEDJELI 10 MILIJUNA EURA
Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić i Mario Ančić u karijeri su zaradili ukupno 25 milijuna eura. Sva trojica imaju prebivalište u Monacu i zato su pošteđeni poreza u Hrvatskoj, koji iznosi 20 posto na dobit, a plaća se i porez na dodanu vrijednost (23 posto). Što znači da su 'bijegom' uštedjeli gotovo deset milijuna eura.


OWENS PROPAO ZBOG POREZA

Jesse Owens, slavni američki atletičar, legendaran po četverostrukoj pobjedi u Berlinu 1936. godine, bankrotirao je nakon 'progona' američke porezne uprave. Otac proslavljene tenisačice Steffi Graf dobio je četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja utaje poreza. Becker je u zadnji tren izbjegao zatvor.

I CRNA GORA ĆE BITI KAO MONACO
Porez na dobit u nas je devet posto. Crna Gora će uskoro biti novi Monaco, rekao je nedavno premijer susjedne države Milo Đukanović. U usporedbi s hrvatskim porezom, to je osjetno niže (20 posto), no u nekim državama ti su iznosi simbolični (iznad 2 posto). Andora, Gibraltar, Barbados, Djevičanski Otoci...

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ducy18vk 12.08.2010.

    logicno je da ce izbjegavat ,pa nisu ludi a vi nemojte pricat o idiotarijama ,on je svojim trudom zalaganjem postigao to i naravno da ce gledat svaku kunu Svi bi učinili isto da mogu

  • Born Blind 12.08.2010.

    Vidio bih sve vas da li bi vam bilo bitnije domoljublje ili pare kad su u pitanju milioni kuna

  • ChichazZ 12.08.2010.

    Ne mogu da vjerujem da je neko napisao \'tamo nekih Emirata\' pa znas li kako to izgleda? ali nema veze mozda si samo htio da ispadnes pametan...pozzz

Komentiraj...
Vidi sve komentare