To je to što me zanima!

Javila se i francuska ministrica sporta: 'Blanc ipak nije rasist'

Izjave izbornika francuske nogometne reprezentacije Laurenta Blanca o broju djece useljenika u mlađim reprezentativnim selekcijama uzburkale su strasti u Francuskoj
Vidi originalni članak

Nakon što je u javnost iscurio transkript sa sastanka u Francuskom nogometnom savezu o ograničavanju rasnih kvota u najmlađim nacionalnim selekcijama na kojem je sudjelovao i izbornik Laurent Blanc, javila se i ministrica sporta Chantal Jouanno. Ministrica je stala na stranu francuskog izbornika za razliku od njegovih bivših suigrača koji su ga optužili za rasizam.

- Blanc nije rasist. Pogledajte izgled francuske reprezentacije u kojoj središnju ulogu ima, na primjer, Karim Benzema. Blanc uopće nije rasist i trebamo mu dati povjerenje - naglasila je Jouanno čije ministarstvo provodi istragu o slučaju.

- Danas nemam razloga reći da bi Laurent Blanc trebao biti optužen. Trebamo ohladiti glave. Nikad nisam čula Blanca da govori ili radi išta što bi ga povezalo s rasizmom - dodala je ministrica.

Podsjetimo, jedan internetski portal otkrio je kako je dio čelnika FFF-a planirao ograničiti broj djece useljeničkih roditelja na 30 posto u ukupnom broju djece u najmlađim francuskim selekcijama. U raspravi je sudjelovao i Blanc, a na njega su se obrušili bivši tamnoputi suigrači.

- Samo isprika nije dovoljna nakon onoga što je rekao. Ali, poznavajući Blanca, mislim da nije rasist - rekao je Thuram kojem je odgovorio nekadašnji suigrač Dugarry:

- Fotografirali smo se s trofejom za naslov na SP-u u Francuskoj kada smo Leboeuf i ja čuli Thurama kako govori da bi se sada trebali uslikati na jednoj gdje su samo crnci.

Izjava Laurenta Blanca koja je toliko uzdrmala francuski sport posljednjih dana ide otprilike ovako:

- Španjolci mi kažu: mi nemamo problema u momčadi jer nemamo crnaca. Ali, s druge strane, koji su to igrači najveći, najsnažniji i s najboljim fizičkim predispozicijama? Pa crnci - rekao je izbornik na spornom sastanku. Najveći iz te generacije poput Zidanea i Henryja se još nisu javili, no javnost traži ostavku čitavog savez te izbornika, dok sadašnji igrači poput Diarre stoje uz izbornika.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • TheTommeK 07.05.2011.

    Blanc je odmah na pocetku izborničke karijere rekao kako želi da svi nogometaši znaje pjevati himnu, Marseljeza je ipak francuski simbol, ali to je ustvari prvi korak koji bi svi useljenici trebali napraviti-uciti o kulturi i povijesti zemlje u koju su dosli. S takvim se problemima susreću u druge zemlje s puno useljenika....

  • Prince Vegeta 06.05.2011.

    - Blanc nije rasist. Pogledajte izgled francuske reprezentacije u kojoj središnju ulogu ima, na primjer, Karim Benzema. ... ne kontam, kae benzema crnac??

  • JAX 06.05.2011.

    Blanc je inače odličan čovjek i svatko tko ga zna sigurno ne bi ovo tvrdio. A uostalom, za Francuze su dugo godina igrali doseljenici iz Italije, Njemačke, Poljske, Belgije, Baskije i to nije smetalo jer su kao bijelci, dok igrači iz Afrike su tu već 30 godina, no zadnjih 10 oni prevladavaju. Nemam ništa protiv toga da se osjećaju Francuzima iako to i nisu, no zar je tako strašno opasno željeti da ima više "domaćih" igrača? Ili će se naći neki birokrat koji će ga ocijeniti rastistom, ksenofobom bla bla bla. I nakon toga doseljenici će poludjeti i možemo čekati nerede.

Komentiraj...
Vidi sve komentare