To je to što me zanima!

Izumili su loptu koja čuva energiju te puni mobitele

"Soccket" je lopta koju su izumili znanstvenici s Harvarda. Nakon tek 15 minuta korištenja, lopta pohranjuje energiju, koju potom možete iskoristiti
Vidi originalni članak

Odigrate utakmicu, možda i zabijete pokoji gol, a zatim uzmete loptu "Soccket" i napunite mobitel kako bi prijateljima mogli poslati poruku i opisati kakav ste gol zabili. A možete i zapaliti "let-lampu", tako su nekako znanstvenici sa sveučilišta Harvard zamislili korištenje njihovog novog izuma.
Lopta "soccket" sadrži mehanizam koji čuva energiju. Svakih 15 minuta njezina korištenja dobiva se energija koja se kasnije može iskoristiti, primjerice za trosatni rad "let-lampe". Lopta će biti pravi hit uoči nadolazećeg svjetskog nogometnog prvenstva u Africi. Znanstvenici su čak uvjereni da će pomoći riješiti zdravstvene probleme. Naime, u Africi se korištenje kerozinskih svjetiljki povezuje s brojnim zdravstvenim tegobama, budući da je dim koji emitiraju jednak onome koji proizvede pušenje dviju kutija cigareta. Znanstvenici smatraju da će lopta, ukoliko uđe u širu upotrebu, smanjiti korištenje štetnih kerozinskih svjetiljki.
- Nogomet je nešto što ćete pronaći u svim afričkim državama. Ljudi ga igraju satima, pa smo pomislili “zašto ne izvući još nešto iz te energije" - kazala je Jessica Lin, jedna od izumiteljica, koja se nada kako će uspjeti progurati loptu na zapadno tržište, a zarađeni bi novac iskoristili za besplatnu distribuciju u Africi.
- Jasno je da se ne radi o uobičajenoj lopti. Sigurno nećete vidjeti Davida Beckhama da igra njome - dodala je Lin.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • FusionRi 12.05.2010.

    @zx10r - ti kao znas dal u africi ima mobitela ili ne...ako si citao(citala) clanak od početka do kraja od se moglo pročitat da se može koristit i za trosatno korištenje let-lampi.baš zbog toga bi se plasirala lopta jer bi zamijenila te njihove kerozinske koje su puno štetnije. Mi \"civilizirani\" narodi pravimo se pametnijima i boljima od ovih koji zive u neimastini, a zapravo ovi koji nemaju skoro nista su sretniji s time malo sta imaju nego mi sta imamo sve a niti to nas ne veseli.Kukamo kako nam je tesko a zapravo niti neznamo kako dobro zivimo.

  • headhunter 12.05.2010.

    stec,ono slovo pokraj č ti se isto može koristiti. ć-evo,kužiš?

  • -zZzbuNJeEeNi_ToNy- 12.05.2010.

    kuL

Komentiraj...
Vidi sve komentare