To je to što me zanima!

Ja sam mama, golmanica Koke i 'teta' u vrtiću, i sve stignem

Janja Tušek (33) vratila se rukometu, nakon rođenja sina, odličnim obranama. Uspješno balansira treninge, obiteljske obveze i posao odgojiteljice u dječjem vrtiću.Srećom, Roko je, kaže, mirna beba
Vidi originalni članak

Ženski hrvatski klupski rukomet već godinama vrti se samo oko dva kluba - Podravke i Lokomotive. Igračice tih ekipa su profesionalke, dok su ostale ekipe u Hrvatskoj ipak poluamaterske. Većina djevojaka kombinira sport s poslovnim ili fakultetskim obvezama. Mnoge rukometašice kad se udaju i postanu majke, vrlo često i završavaju rukometnu karijeru.

Da se majčinstvo, sportske i poslovne obveze mogu uskladiti, svjedoči primjer 33-godišnje Janje Tušek iz Ivanca koja od 2014. godine brani vrata Koke. Ovog ljeta vratila se na vrata varaždinskog rukometnog prvoligaša i već u prvoj utakmici protiv Podravke pokazala da je na visokoj razini. U porazu od profesionalki iz Koprivnice 34:22, Janja je skupila 13 obrana s time da je obranila dva sedmerca.

- Ma dobro. U utakmici protiv Podravke uvijek imate više šuteva pa je zato i toliko obrana. Vidjet ćemo kakva je forma kad stignu utakmice protiv Sesveta, Bjelovara, Sesveta ili Zrinskog s kojima se borimo za treće mjesto jer ipak su Podravka i Lokomotiva svijet za sebe - naglasila je Janja Tušek koja se nakon gotovo dvije godine vratila u redove Koke.

- Naravno ništa ne bih mogla bez pomoći supruga i obitelji. Također i u klubu mi idu na ruku, a i Roko koji ima 11 mjeseci je vrlo mirna beba - smije se Tušek koja se vratila i na posao, odnosno u gradski dječji vrtić u Ivancu gdje radi kao odgojiteljica.

- S klincima nikad nije dosadno. Ponekad vam postave pitanja kao doktori znanosti. Zna biti naporno, ali to je prekrasan posao gdje ti je svaki radni dan drugačiji. S druge strane to je vrlo odgovoran posao - ističe 33-godišnja Ivančanka.

I klinci u vrtiću znaju sve o njezinoj rukometnoj karijeri.

- Uvijek pitaju, prate - smije se Janja koja je veći dio svoje rukometne karijere provela u zagrebačkoj Trešnjevci.

- Studirala sam u Zagrebu i čak 10 sezona provela u Trešnjevci. To vrijeme je bilo prekrasno, bile smo odlična ekipa koja se mnogo družila i izvan terena - dodala je Tušek koja ima jedan službeni nastup za hrvatsku reprezentaciju, no bila je na brojim okupljanjima te reprezentativnim kampovima.

U vrijeme kad je branila u Trešnjevci imala je ponuda iz inozemstva, no nije se odlučila na taj korak u karijeri.

- Nekako je uvijek bilo da moram završiti fakultet pa ću onda razmatrati ponude iz inozemstva. Imala sam ponuda iz francuske, mađarske, slovenske i njemačke lige, no nisam se htjela odlučiti za odlazak - objasnila je Tušek koja je najstarija u ekipi varaždinske Koke.

- Imamo mladu ekipu i kad si malo razmislim, nekim curama bih mogla biti mama. Pomažem im najviše koliko mogu svojim iskustvom i cure znaju da ako ponekad poviknem da je to sve u dobroj namjeri - rekla je Tušek.

U fokusu hrvatske javnosti početkom rujna našla se također rukometna vratarka Marta Batinović (29), bivša Žderić. Ona je u svojoj karijeri branila vrata koprivničke Podravke i podgoričke Budućnosti, a hrvatsko državljanstvo zamijenila je crnogorskim.

- To je njezin izbor. Ona najbolje zna zašto je donijela takvu odluku i u razloge te odluke ne treba ulaziti - zaključila je Tušek.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 18.11.2019.

    dobra mama

  • Prcko_Vitaminčić 17.11.2019.

    Kao što se ženski rukomet već godinama vrti oko dva kluba, tako se i nogomet godinama vrti oko dva kluba- Dinama i Rijeke...

  • ćiribu_ćiriba 17.11.2019.

    Wifey material.

Komentiraj...
Vidi sve komentare