To je to što me zanima!

Jugoslavensko svjetsko zlato, Vlade Divac i bacanje zastave

OBLJETNICA Jugoslavija je prije točno 25 godina osvojila zlato u košarci. Divac je nakon finalne utakmice jednom hrvatskom navijaču uzeo zastavu i bacio je na pod
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije točno 25 godina košarkaška reprezentacija bivše Jugoslavije osvojila je svjetsko zlato. Dražen Petrović  Velimir Perasović, Zoran Čutura, Žarko Paspalj, Toni Kukoč,  Zoran Savić, Arijan Komazec, Zoran Jovanović, Vlade Divac, Jurij Zdovc, Željko Obradović i Radisav Ćurčić, predvođeni izbornikom Dušanom Ivkovićem, pomeli su konkurenciju.

Nakon finala i 92-75 pobjede protiv Sovjetskog Saveza, navijači su ušli na parket. Među njima i jedan hrvatski navijač kojem je Vlade Divac uzeo zastavu i bacio je na pod jer to nije bila jugoslavenska zastava, već hrvatska s prvim bijelim poljem. Divac je u ESPN-ovom dokumentarcu "Jednom braća", objasnio što se dogodilo.

- U Hrvatskoj se priča da sam gazio hrvatsku zastavu. To nije bila hrvatska, već ustaška zastava. Pratio sam dečka kako se spušta niz tribine i rekao mu da ta zastava nema što raditi na parketu. Odgovorio mi je da je jugoslavenska zastava smeće, tad sam istrgnuo njegovu i bacio je - rekao je tada Divac .

Naravno da su na taj potez Divca različito gledali u dvije države. U Hrvatskoj je, u vrijeme srpske agresije, postao omražen lik, dok je u Srbiji bio junak. Nakon toga je Dražen prekinuo odnose s njim, a Divac to nikad nije mogao raščistiti s našim igračem zbog tragične smrti u prometnoj nesreći.

Idi na 24sata

Komentari 111

  • Kocho 02.09.2015.

    Svaka čast Divcu, koji se borio za svoju državu Jugoslaviju do kraja. Hrvati su bili licemeri i jedva su čekali da odu iz te države, a Srbi su naivno verovali u nju i svim silama pokušavali da je očuvaju.

  • goraoranz 21.08.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 6 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Dario10 20.08.2015.

    Bravo Divac!!!! Ustaska zastava I sad nema sta da trazi na terenu

Komentiraj...
Vidi sve komentare