To je to što me zanima!

Kada tone Hajduk, tone i splitski sport skupa s njim

Nekad je Split bio 'najsportskiji grad na svitu', a danas je splitski sport blizu dna. Split u košarci gubi od Zaboka, vaterpolisti jedva egzistiraju...
Vidi originalni članak

Kao magarac navikao na batine, navijač Hajduka navikao je na razočaranja i najave boljih dana, koji nikako da stignu. Nije čini se pomoglo ni preoblikovanje, jer je Hajduk i nakon privatizacije ostao ružno pače, koga svakim danom čerupaju, otimaju mu i ono malo novaca što je u blagajni preostalo, pa bi uskoro opet mogao doći na rub stečaja. Milijuni cure na sve strane, a svaka nova uprava koja dođe na vlast u Hajduku uhljebi po nekoliko prijatelja, rođaka, igrača...
Tako navijačima ne preostaje ništa nego da se naoružaju jobovskom strpljivošću i čekaju bolje dane. Jer naslov prvaka čekaju od 2005., jesen u Europi od 2003., Ligu prvaka od 1995., duplu krunu od 1994. godine.
- Teško je raditi u uvjetima kada je u klubu totalni kažin (nered) - rekao je nakon poraza od Karlovca trener Hajduka Edy Reja.
Očito talijanskom stručnjaku nije trebalo dugo da pohvata konce i shvati gdje je došao. Hajduk iz sezone u sezonu uporno mijenja uprave, trenere i igrače, a svaka nova garnitura koja dođe na vlast najavljuje bolje sutra. Koje nikako da dođe. A i strpljenja je sve manje. No Hajduk nije jedinka za sebe. “Kad Hajduk ima fibru, tresu se svi splitski klubovi” jer većina državnog, gradskog i sponzorskog novca namjenjenog splitskom sportu slijeva se na Poljud, a kad je kriza, prije će se uzesti svima nego Hajduku. Nekad je bio 'najsportskiji grad na svitu’, a danas je splitski sport blizu dna. Ako Hajduk nastave voditi nestručnjaci i neznalice za sobom će u propast odvesti i druge splitske kolektive. Aktualno stanje pokazuje kako su na najboljem putu da to i učine...

I S MALO NOVCA DO USPJEHA
Odbojkašice Splita 1700 jedan su od rijetkih splitskih kolektiva koji bilježi dobre rezultate. Agilna uprava i skromni zahtjevi igračica, koje su prve odbojkaške korake napravile u Splitu, rezultirali su “boomom” ženske obojke, koja u mlađim kategorijama broji gotovo 400 igračica. Seniorke su na startu sezone upisale tri uzastopne europske pobjede.

SPLITSKA KOŠARKA PALA NA NAJNIŽE GRANE, GUBE I OD ZABOKA...
Nekadašnji trostruki prvak Europe, koji je dao petoricu NBA igrača i iz koga su se desetljećima regrutirali najbolji igrači reprezentacije, danas igra A-1 ligu i gubi utakmice od Zaboka. Košarkaši Splita definitivno su dotaknuli dno. Nadarenih je igrača sve manje, kao i novca u klupskoj blagajni, i pitanje je dana kada će im opet isključiti struju, vodu, telefon. Ništa bolja situacija nije ni među nekadašnjim višestrukim hrvatskim prvakinjama, košarkašicama Splićanke.

NA BETONSKOM IGRALIŠTU RASTU NOVI BALIĆI
Unatoč tome što je Hrvatska dugi niz godina svjetska rukometna velesila i da je za potrebe nedavnog SP-a u rukometu u Splitu sagrađena velebna Spaladium Arena, najmlađe kategorije kluba koji je iznjedrio Balića, Metličića itd. i danas treniraju na otvorenom, na betonskoj podlozi. Rukometašice su zbog kroničnog manjka novca odustale od nastupa u prvoj ligi.

VATERPOLISTI NA RUBU EGZISTENCIJE
Tri su vaterpolo kluba u Splitu, POŠK, Jadran i Mornar, sva tri s prebogatom povijesti i neizvjesnom budućnosti. Manjak novca, manjak termina za treninge i odljev nadarenih igrača u Mladost i Jug sva tri kluba dovela su na rub egzistencije. Pitanje je tko će i hoće li uopće itko preživjeti. Kao uostalom i ženski vaterpolo klub Bura, pionirke ovog sporta u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • crnilabud 28.10.2009.

    Blanka je za sve veliki+

  • labelwriter 28.10.2009.

    da zato sta nema komunjara da nas mlate batinama po ledima, prije je sport bija sport a ne ko danas POLITIKA !!!!!!!!

  • boys 28.10.2009.

    bude vam kerum pomogao...hahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare