To je to što me zanima!

Kakvi ekscentrici: Kad narastem, bit ću golman

Preparirana papiga u rukama, maska Freddieja Krügera na licu, pištolj ispod dresa, sklonost crnoj magiji i - spremni ste za stati među vratnice
Vidi originalni članak

Kroz dugu nogometnu povijest golmani diljem svijeta pokazivali su da su "čudne biljke". Neki su, osim po velikim obranama, ostali poznati i po ekscentričnosti i bizarnostima koje su im obilježile karijeru. Prvi je primjer bio Englez A.D. Bailey, koji je početkom prošlog stoljeća primio 12 golova na utakmici, pa su ga optužili da ju je "prodao", da bi se poslije ispostavilo da ga je jednostavno još "prao" mamurluk nakon momačke večeri otprije dvije večeri. Tijekom godina mnogi su imali praznovjerne navike, a nekako se poklopilo i da su baš golmani bili žrtve najnevjerojatnijih ozljeda, na terenu i izvan njega. Najpoznatiji primjer vjerojatno je španjolski reprezentativac Santiago Canizares, koji je propustio SP 2002. jer je nekoliko dana ranije rasjekao stopalo kad mu je na njega pala bočica aftershavea.

PRAZNOVJERJE
Edwin Zoetebier
Možda mu nisu odgovarali specijaliteti Feyenoordova kuhara, ali sa sobom je uvijek nosio svoj ručak. Svaki dan jeo je dimljenu ribu.
Alan Rough
Nije mogao stati među vratnice ako u džepu ne bi imao svoje amajlije - staru tenisku lopticu i privjesak za ključeve u obliku čička.
Leigh Richmond Roose
Veliki engleski golman početkom 20. stoljeća ispod dresa je nosio zeleno-crnu majicu koju, navodno, nikad nije oprao.
Tino Lettieri
Talijanski golman s kanadskim državljanstvom u golu je držao bizarnu amajliju - prepariranu papigu imena Ozzie.
Gary Bailey
Dok je branio za južnoafričke Kaizer Chiefse, ovaj se Englez bavio "jujuom", oblikom crne magije. Očito je pomoglo, jer su Cheifsi s njim na golu osvojili sve domaće trofeje.

MODNI DETALJI
Martin Knudsen
Čuvar mreže Ovčjih Otoka bio je jedan od najprepoznatljivijih u povijesti. Uvijek je na utakmicama nosio zimsku kapu.
Rüstü Reçber
Vjerojatno se mnogi sjećaju "ratničkih boja" ispod očiju. No boja je uvijek bila crna, a objašnjenje da mu tako manje smetaju svjetla reflektora na stadionu.
Boris Mihajlov
Ćelavi Bugarin na SP-u 1994. odjednom se pojavio s perikom kako bi pomogao i promidžbi bugarske tvrtke za tupee. No smetala mu je jer se previše znojio.
Fred Barber
Legenda Peterbourougha iz svlačionice je na travnjak uvijek istrčavao s maskom Freddieja Krügera iz filma "Strava u Ulici brijestova".
Gabor Kiraly
Mađar je uveo revoluciju u golmanski stil odijevanja. Dok su golmani branili u kratkim hlačama, on je nosio donji dio sive trenirke.

NASTAVAK PROČITAJTE OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare