To je to što me zanima!

Kao i uvijek do sada, Lino si je osigurao odstupnicu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Lino Červar po tko zna koji put najavio je ostavku vjerojatno s ciljem da opravda eventualni poraz u utakmici s Dancima i preuranjeni odlazak s EP-a
Vidi originalni članak

Reprezentaciju je preuzeo nakon što smo na EP-u 2002. završili kao posljednji. Do danas su hrvatski rukometaši pod vodstvom Line Červara izborili osam polufinala na devet velikih natjecanja, osvojili pet medalja. No, prečesto se Lino upuštao u svoje male ratove, najčešće su krivci bili novinari, suci, razni čelnici ili neki tamo "neprijatelji naroda i države". Rasipao je snagu boreći se s vjetrenjačama i izmišljenim protivnicima, prenoseći nervozu i pritisak na sve oko sebe. Červar svaku kritiku doživljava osobno, opravdano ili ne, jer se poistovjetio s hrvatskim rukometom, koji je, kako sam priznaje, njegov cijeli život. I tu ga treba razumjeti. No, koliko god bio u pravu, prečesto se obraćao krivim ljudima, i gotovo uvijek u najgore moguće vrijeme. Stoga i najava ostavke usred EP-a, samo dan prije odlučujuće utakmice za plasman u polufinale, više izgleda kao traženje opravdanja za eventualni neuspjeh ili očajnički pokušaj buđenja usnule momčadi. Ipak, čini se da su ga, više od kritika u medijima, pogodile izjave nekih igrača i članova stožera, ljudi s kojima dijeli dobro i zlo.
- Igramo katastrofalno, kao da se na terenu vidimo prvi put - komentirao je Ivan Čupić, a trener golmana Vlado Šola nakon infarktne utakmice s Austrijancima zaključio je:
- Imali smo više sreće nego pameti...
No, brojke iz prvih pet utakmica na EP-u u Austriji govore Červaru u prilog. Najmlađa smo reprezentacija na natjecanju (26.1 godinu), u obrani se oslanjamo na debitante poput Gojuna i Kopljara, dvojica najiskusnijih (Lacković i Valčić) ozlijeđeni su i ne mogu dati maksimum, a ostatak je momčadi, osim Balića i Alilovića, u dubokom je zimskom snu... I opet, bez poraza smo u prvih pet utakmica. Obrana, koju se toliko kritizira, druga je najbolja na EP-u.  Unatoč svemu, Červar si je osigurao odstupnicu, kao i na svakom velikom natjecanju do sada...

EP 2006. ŠVICARSKA, 4. MJESTO
Nakon polufinalnog poraza od Francuza (29-23) Červar je "lupio" po novinarima i "neprijateljima države i naroda".
- Toliko smo toga napravili, a neki nas žele pokopati dok smo još živi - govorio je Lino, pred utakmicu za treće mjesto s Dancima. Izgubili smo 32-27, a nakon toga je Červar opleo po svima.

SP 2007. NJEMAČKA, 5. MJESTO
Tijekom cijelog turnira Červara je proganjala "teorija zavjere". Naši su bez poraza stigli do četvrtfinala gdje su nas pobijedili Francuzi. Da smo pustili Španjolcima izbjegli bi Francuze.
- Igrači su sami odlučili dobiti Španjolce, a ne kao što su im neki savjetovali da puste - grmio je Lino nakon SP-a. I tada su krivci bili novinari koji su "iskalkulirali" prolazak do polufinala...

EP 2008. NORVEŠKA, 2. MJESTO
U Norveškoj je Lino "pukao" odmah na startu, najavio je kako mu je to posljednje veliko natjecanje s reprezentacijom.
- Neću produžiti ugovor s HRS-om, vrijeme je da odjenem odijelo i odem u komentatore - rekao je tada Lino, a tijeko natjecanja, nezadovoljan pisanjem pojedinih medija, ušao u otvoreni verbalni rat sa Zvonimirom Bobanom, tada čelnikom uprave SN-a.

SP 2009. HRVATSKA, 2. MJESTO
Lino je pogazio svoju riječ i suprotno najavama ostao na klupi jer je SP u Hrvatskoj bilo preveliki izazov. Rat s Božom Sušecom potrajao je dugo nakon svršetka SP-a, a Lino nije propustio kritizirati "sve neprijatelje hrvatskog rukometa".
- Mala smo država, a u rukometu postižemo velike uspjehe. No, neki se ne mogu pomiriti s time, žele nam osporiti medalje. Tužan sam, moram dobro razmisliti što ću i kako dalje - zaključio je.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • gerhard 29.01.2010.

    ADI-BARCA-DINAMO 100% imam tvoje mišljenje. Nekima je najlakše tuđim k.. gloginje mlatit i pisati komentare o rukometu, a da rukomet nikad u životu nisu igrali. Mi koji smo se tukli godinama na terenu znamo što je dobar trener. Slušam jučer danskog trenera koji našim igračima zna imena, a Lino-čokolino ih polovici ne zna. Nema autoriteta, nema viziju, nema ideju, ima samo najbolje rukometaše na svijetu, ali njegovom zaslugom i lošom taktikom za to nisu dobili medalju.

  • jetti 29.01.2010.

    pao komentar u vodu :)))

  • agr 28.01.2010.

    lino majstore

Komentiraj...
Vidi sve komentare