To je to što me zanima!

Koundé je oživio zaboravljeni običaj i prekršio pravilo. Sudac shvatio što nosi tek u 41. minuti

U ono doba to je bio trend. Modni detalj kojeg većina takvim i nije smatrala i nekako se ukorijenio u nogomet. Nosili su ga naši i Nizozemci, nosili su ga Talijani. Francuzi, Španjolci i Englezi...
Vidi originalni članak

Prije dvadeset ili trideset godina malo koji igrač nije nosio neki oblik nakita na nogometnim terenima. Gotovo svi, pa i naši, a sjetit ćemo se Šukera, Prosinečkog, Jarnija (...), nosili su zlatne lančiće oko vrata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U ono doba to je bio trend. Modni detalj kojeg većina takvim i nije smatrala i nekako se zlatni lanac oko vrata ukorijenio u nogomet. Nosili su ga Nizozemci, nosili su ga Talijani. Francuzi, Španjolci i Englezi...

A onda je zlatni lančić jednostavno nestao. Kada ste posljednji put razmišljali da nogometaši danas ne nose nakit tijekom utakmice?

Nama je palo napamet čim smo u osmini finala Svjetskog prvenstva između Francuske i Poljske u jednom duelu Julesa Koundéa primijetili da se nešto zlati oko vrata. Neuobičajen detalj u današnjem nogometu, nešto što je u ono vrijeme bila najnormalnija stvar.

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) je nogometno tijelo koje donosi i regulira nogometna pravila. Po istim pravilima francuski reprezentativac je bio u prekršaju što je glavni sudac Jesus Valenzuela iz Venezuele primijetio tek u 41. minuti!

Naredio je Koundéu da ga skine, a jedan od članova francuske reprezentacije mu je prišao s klupe i pomogao ukloniti lančić.

Razlog nestašice zlata na nogometnim terenima leži isključivo u činjenici da je isto zabranjeno.

- Svi predmeti nakita (lančići, prstenje, narukvice, naušnice, kožne trake, gumice, itd.) su zabranjeni i moraju se ukloniti. Korištenje trake za prekrivanje nakita nije dopušteno. Igrači moraju biti pregledani prije početka utakmice, a zamjene prije ulaska na teren. Ako igrač nosi ili koristi nedopuštenu/opasnu opremu ili nakit, sudac mora narediti igraču da: ukloni istu, napusti teren za igru pri sljedećem prekidu, a igrač koji se odbije toga pridržavati, mora biti kažnjen - stoji u IFAB-inu pravilniku, u odjeljku o sigurnosti na terenu.

Kako je Koundé uspio zaigrati s nakitom oko vrata ostaje misterij, no razlog je vjerojatno jednostavan. Igrač ga je zaboravio skinuti.

U KATARU I SOKOLI IMAJU BOLNICU:

Prognoziraj pobjednika SP-a i osvoji reprezentativni dres Luke Modrića! Klikni OVDJE.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Vlad 04.12.2022.

    Sva sreća da treneri smiju. Što bi Dalić bez krunice iz Međugorja.

  • bluemoon17 04.12.2022.

    To mu krizmeni poklon od kuma.

  • 04.12.2022.

    Baš si ti to, Borise, primijetio jelda pa si nazvao suca da intervenira 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare