To je to što me zanima!

Mamić: Jurčić će ostati, a sve više od Lige 12 je zlo

Zaprepašten sam stavovima o Ligi 16. Nemamo novca ni infrastrukture za to. To mogu Engleska ili Francuska, ali ne i Hrvatska, rekao je Mamić...
Vidi originalni članak

U emisiji Otvoreno na HTV-u tema je bila stanje u hrvatskom nogometu, Liga 10, 12 ili 16. Gostovali su izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić, trener Zagreba Igor Štimac, trener Hajduka Stanko Poklepović, direktor Rijeke Mario Grubeša i direktor Osijeka Mile Dumančić.
Mamić je odmah na početku otklonio sve sumnje oko trenera 'modrih'.
- Kruno Jurčić će ostati, on je naš izbor, prvi trener koji je u povijesti kluba dvaput zaredom osvojio titulu prvaka države, pa je potpuno normalno da ostane. Ipak, sjest ćemo i analizirati gdje smo pogriješili jer u proljeće nismo igrali dobro - rekao je Mamić.
Poklepović je pokušao objasniti zašto je nogomet u državi tako loš.
- Ima mnogo razloga zašto se slabo igra. Nogomet se mijenja, najprije je bio prirodni pa industrijski, a sada je tržišni. Mora se stvoriti kultura gledanja, ali i kultura igre. Čuo sam Mamića i radosnu vijest da Jurčić ostaje, to me posebno obradovalo . kazao je Špaco, a Štimac je dodao:
- Stanje u sportu je odraz stanja u društvu. Tako i huliganizam na tribinama. Zato je nogomet mnogo ružniji nego što bi trebao biti. Jedino Dinamo i Hajduk iskaču, ali milijunima koje njihovi puleni zarađuju.
Direktor Rijeke Rubeša smatra da nema strategije za razvoj nogometa, a direktor Osijeka Dumančić je rekao:
- Mi se nalazimo u možda i najtežem okruženju, ali snašli smo se. Imamo dobru školu nogometa otkud crpimo kadrove.

LIGA 10, 12 ILI 16?
O pitanju sustava HNL-a, složni su bili Igor Šimac i Stanko Poklepović, zagovarači Lige 16. Mamić im se strogo suprotstavio.
- Ja sam za Ligu 10. Sa svojim ljudima sam izvadio sve lige svijeta koji imaju sustave Lige 10 i Lige 12. Ne mogu tvrditi koja je bolja, ali znam da više od broja 12 nije dobro. Došli smo do toga da sve te države s Ligama 10 i 12 imaju infrastrukturu nekoliko puta veću od Hrvatske i da klubovi postižu daleko bolje rezultate nego hrvatski klubovi. To je za mene bilo dovoljno. Mi bi kroz Ligu 10 ili 12 poboljšali kvalitetu nogometa, ostvarivali bolje rezultate u Europi i davali još više igrača za reprezentaciju - kazao je Mamić, a Štimac mu je kontrirao:
- Liga 16 je napravila više za razvoj infrastrukture i unaprijedila nogomet nego bilo koja prije nje. Troškovi natjecanja u drugoj ligi su jednaki kao i u prvoj. Imamo primjere Karlovca, Istre, Splita, klubova koji su vlastitim radom stvorili kvalitetnu atmosferu i stanje u klubu. Tih klubova ne bi bilo da nismo išli na ovaj način.
Poklepović se složio s njim.
- Apsurdna su razmišljanja o ligi 10 ili 12, ispod lige 16 nema nogometa. To moram reći i slažem se s Igorom Štimcem koji je sve to lijepo objasnio. U Hrvatskoj ima mnogo manjih središta s nogometnom poviješću, a koja nisu uspjela u prijašnjem sistemu doći do prve lige - kaže Špaco.
To je Mamića zaprepastilo.
- Zaprepašten sam stavom Poklepovića i Štimca. Na državnom tržištu nema novca niti infrastrukture za Ligu 16. Pa to može Engleska ili Francuska, ali ne i Hrvatska - tvrdi Mamić.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • possesed 11.05.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • WebSuperman 11.05.2010.

    gledao sam otvoreno i jako se lijepo razgovaralo...mamić je bio začuđujuće miran i staložen...valjda se nakljukao apaurinima prije početka emisije

  • bad boy 11.05.2010.

    slazem se s mamicem,liga 10 je najbolje rjesenje

Komentiraj...
Vidi sve komentare