To je to što me zanima!

Maradonina crkva sad vjeruje u Messija: Stiže im na 'sveto tlo'

Iglesia Maradoniana kaže: Voli Diega i divotu nogometa! A Leo Messi... On je za njih nada u novu sreću i trijumf. Dva Diegova gola Englezima pogledaju se svaki dan bar jednom
Vidi originalni članak

Preko dva desetljeća postoji: 'Iglesia Maradoniana' s oko 200.000 "vjernika", religijska parodija sa sportskim, nogometnim temeljem. U Maradoninoj crkvi, kažu, 'racionalno' vjeruju u Isusa Krista, ali nogomet Diega Armande Maradone i njegova ostavština su 'religija srca i strasti'.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U utorak navečer Barcelona gostuje kod Napolija u Ligi prvaka, a vjernici Iglesie Maradoniane u tome, kao svaka kongregacija, vide nadu u bolje sutra. Barem što se Argentine, mjesta rođenja Maradoninog, tiče.

Jer Napoli je 'Sveto Maradonino tlo' kojim će po prvi puta hodati onaj za kojeg se nadaju da će ih opet odvesti do sreće i trijumfa, nasljednik... Leo Messi. Njega mole: 'Učini što i Diego '86. Donesi Argentini naslov prvaka svijeta'.

TAJ DIVNI NOGOMET... Barcelona i Napoli, Liga prvaka i Argentina: Messi i Maradona!

Tri su odlomka pročitana s podsmijehom, je l' tako? Premda... U ime Maradonine crkve nikad nije počinjeno ni jedno zlo. Druge se ne osuđuje, a jedini grijeh u Iglesiji Maradoniani je: ne voljeti nogomet. A Diego je 'Bog nogometa'.

Imaju i oni svojih 10 zapovijedi. Primjerice:

  • Voli Diega i divotu nogometa.
  • Ne vezuj Diega isključivo uz neki klub.
  • Ne ukaljaj loptu nogometnu.
  • Sina prvorođenoga nazovi Diego.
  • Poštuj hramove u kojima je Diego igrao...

Najviše članova Maradonina crkva ima, naravno, u Argentini i Italiji jer tamo su ti 'hramovi'. Svoja pravila neće mijenjati, 'možda samo dodaju koje s vremenom'.

Naravno da će lijep broj njih večeras biti na San Paolu, ali ne da bi navijali za bilo koji klub i 'izazivali podjelu u crkvi' nego 'voljeli nogomet i Diega'.

Rituali? Jedan od utemeljitelja, Hernán Amez iz argentinskog Rosarija, dao je jedan primjer:

- Ljubav prema nogometu i Diegu živi jednostavno: svaki dan barem jednom pogledam oba gola koja je 1986. dao Englezima na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku!

Rosario je i sjedište crkve koja postoji od 30. listopada 1998. što bi značilo da je utemeljena na 38. rođendan nogometnog 'vanzemaljca' u čiju je čast pokrenuta. U Diegovoj se crkvi djecu krsti, parove ženi, a nogomet voli!

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' SA IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 25.02.2020.

    Forza Napoli...gazi uefalonu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare