To je to što me zanima!

Među pet najboljih: I roboti zabijaju golove za 'repku'

Robonogometna reprezentacija Hrvatske je među pet najboljih u Europi. Tko ima bolji softver, taj je favorit i na terenu, pričaju tvorci hrvatskih robota
Vidi originalni članak

Gostujuća “desetka” sjurila se po lijevom boku, matematički točnom loptom pronašla napadača na prvoj vratnici i gosti su poveli 1-0. Zvuči kao uigrana akcija Barcelone ili Manchester Uniteda, no na Faktultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu igraju neke druge zvijezde. Kreću se na kotačićima, razmišljaju računalom, no zabijaju kao pravi profesionalci. Riječ je o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji robota, koje već godinama usavršavaju prof. Ivan Petrović te studenti Mišel Brezak i Srećko Jurić-Kavelj u suradnji s još nekoliko kolega.
- Robotima se bavimo od 2003. Počeli smo 'trenirati’ korejske robote, koje smo dobili, a koristili smo se i njihovim softverom. Robote iz Austrije kupili smo 2005. i otad ih usavršavamo, ali razvijamo i vlastite - kaže 31-godišnji Mišel, doktorant na Katedri za automatiku i računalsko inženjerstvo na zagrebačkom FER-u.
Algoritam koji je Mišel napravio za softver sastoji se od čak 60.000 linija, a na takvim programima u Aziji, gdje je ovaj “sport” najrazvijeniji, radi i nekoliko desetaka ljudi.
- Ma Azijci su ludi. Da ih vidite na tim natjecanjima. Skaču, viču, svađaju se, njihov tim ima od 20-30 ljudi, a imaju novca koliko mi možemo sanjati - kaže prof. Petrović dok po ploči jurcaju roboti vrijedni 7500 eura, a Mišel ih prati kao Ćiro na svoje igrače.
Hrvatska reprezentacija, ili ACT Croatia, kako se nazivaju, u Europi spada među pet najboljih momčadi, a na svjetskim prvenstvima bili su u sredini, ispred puno bogatijih zemalja.
- U vrijeme prošlog Uefina EP-a igralo se i robotsko. Igrali smo protiv Nijemaca na dan kad su i naši igrali. Atmosfera je bila kao na stadionu. Izvukli su bod, no bitno je da smo ih pobijedili na velikom terenu - prepričavao je prof. Ivan Petrović doživljaje iz Austrije. Bili su na četiri europska i dva svjetska prvenstva. Čehe su pobijedili 11-0, a Španjolskoj su utrpali 13 komada.
Za velika natjecanja pripremaju se noćima, često ni ne spavaju, a nekoliko utakmica odigrali su i protiv slovenskih momčadi.
- Slovenci su odlični. Sad su bolji od nas. Ulažu i više novca, ali naša 'prava’ reprezentacija je jača od Slovenaca. To je ipak najvažnije - kroz smijeh je zaključio prof. Petrović.

ODLIČNA ZABAVA I VELIKI PROJEKT ZA BUDUĆNOST
Robotskim nogometom počeli smo se baviti iz znatiželje. Robonogomet je prava zabava, ali ako malo bolje razmislite, može biti i  veliki potencijal za budućnost. Zamislite da jednog dana imamo ogromna skladišta u kojima bi radili ovakvi roboti, koji bi se savršeno kretali i radili bez pogreške. Zvuči nestvarno, ali usporedite li to s robotskim nogometom, riječ je o vrlo sličnim sustavima, kaže profesor Ivan Petrović.

ROBOTI 'TRČE' DO 14 KM/H, SVAKI VRIJEDI 1500 EURA
Roboti igraju na ploči dimenzija 2,2 m  x 1,8 m, dvaput po pet minuta, a raspoznaju ih po različitim bojama na gornjem poklopcu. Igra se “pet na pet” lopticom za golf, a tijekom igre ljudski članovi tima ne smiju dirati robote osim ako se prevrnu i u poluvremenu. Cijela oprema vrijedi 10.500 eura. Svaki robot stoji 1500, a kamera, koja snima situaciju na terenu u 80 slika u sekundi i šalje podatke računalu, vrijedi 3000 eura.

KAKO ROBONOGOMETAŠI FUNKCIONIRAJU?
1. Na računalo je spojena kamera koja snima situaciju na terenu i radioodašiljač koji komunicira s robotima. 2. Softver je mozak operacije. Podatke koje dobiva od kamere računa pomoću 60.000 naredbi. 3. Pokreće ga mali elektromotor, kreće se i do 14 km/h i slijepo izvršava sve naredbe koje dobije radiovezom. 4. Ako nije napravio nijedan prekršaj, robot će uspješno, u suradnji sa suigračima, zabiti gol i na kraju pobijediti.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • buffon_boy 23.05.2009.

    Bezvezzzzeeee

  • Liverpool_boy 23.05.2009.

    kako COOL dobar rezultat čestitam

Komentiraj...
Vidi sve komentare