To je to što me zanima!

Mi smo Čuture: Jedan igra za Srbe, drugi navija za Hrvatsku

Saznao sam tek nedavno da u rukometnoj reprezentaciji Srbije igra izvjesni Dalibor Čutura, pa još i da im je organizator igre, pa još sam gledao i kako su nas izbacili
Vidi originalni članak

Čudno je bilo čitati kako je ‘Čutura kazao ovo i još je kazao i ono’, još je čudnije bilo čuti kako prvo zabrinuti, pa potom i očajni tv komentator govori kako je ‘Čutura napravio ovo, i još je napravio i ono’, najčudnije je bilo vidjeti kako ‘Čutura predvodi Srbiju’. Gotovo da sam se štrecnuo kod svakog spominjanja vlastitog prezimena.

Tja, saznao sam tek prije dva-tri dana da u rukometnoj reprezentaciji Srbije igra izvjesni 37-godišnjak Dalibor Čutura, pa još i da im je organizator igre, pa još sam gledao i kako su izbacili našu reprezentaciju iz finala Europskog prvenstva.

E, Dalibore moj, Dado moj, balkanske povijesne vjetrometine rasturile su nam pleme na različite strane, vjerojatno su i njegovi preci sa škrtog hercegovačkog kamena, baš kao i moj dida Jozo, krenuli trbuhom za kruhom u nepoznato, da bismo se nakon samo dvije generacije našli na suprotstavljenim stranama, ne samo sportski, a da prije toga nismo ni znali jedan za drugoga. Tko je, kada, i zbog čega, izabrao pravu, a tko krivu stranu – uvijek je relativno, pitanje perspektive. Za mene je moja strana prava, za Dalibora je njegova strana prava.

Što ne mijenja puno na činjenici da su nam još daljnji preci dijelili sudbinu kulučenja na imanju nekog feudalca, koji je našao za shodno nadjenuti im uvredljivi nadimak, kako se već u ono doba radilo, iz čisto praktičnih razloga.

A nadimak se kasnije pretvorio u prezime - niti smo krivi niti zaslužni što ga nosimo kroz život, primajući ga od predaka i proslijeđujući potomcima - koje nepogrešivo upućuje na porijeklo.

Pa kad je već netko morao izbaciti našu repku, kad je to već bilo zapisano u zvijezdama, neka je tamo bio i neki Čutura. U četvrtak navečer silnice su nam se još jednom ukrižale. On ide u finale. A ja ostajem na svom mjestu.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • maverick_1 31.01.2012.

    Svi vaši falsifikati, kao i ovaj, ne mogu proći, jer se radi o cistom idiotizmu!!! Crkveni raskol se dogodio na srpskom etničkom prostoru, te kasnije ubrzanim djelovanjem rimokatoličke crkve, poput djelovanja Majke Tereze, franjevaca, raznih drugih misionara, mnogi Srbi su, pod raznim pritiscima prelazili na rimokatoličanstvo. Mnogi Srbi konvertiti su prodali vjeru za večeru, da bi danas postali nešto drugo od onoga što u stvari jesu. Gospodine Čutura, Vi bi trebali detaljno da istražite svoje porijeklo, te da utvrdite ko je bacio ikonu krsne slave u prašinu, zbog malo boljeg života. Takođe prezimena poput Radić, Rodić, Ćosić, Marić, Jovanović, Milošević, Zeljković, Petrović itd mogu imati korijene samo u jednom narodu i to srpskom.

  • davidmilak 29.01.2012.

    Ovo samo pokazuje da je sve krenilo iz jednog zrna klijati kako se mjenjalo vrijeme ratovi tako su se mjenjale vijere nacije pa svakom sa imalo mozga je jasno samo pogledajte hrvatska,srpska,muslimanska prezimena masu ih je isti jel se iko zapita zbog cega sve je to bilo jedno te isto zrno,mocnici moraju nekako podjeliti ljude da bi lakse vladali,kako se kaze zavadi pa vladaj.jel se iko zapita zasto ima toliko religija na svijetu zbog interesa i novca privuci mase i tu je novac!svatite jednu stvar ne mrzite toliko jer su to sve ljudi u proslosti povezani!

  • pula65 29.01.2012.

    ajme čuda,,,,,, a šta ćemo sa Udovičićem?????? Istrijan PRAVI a igra za Srbiju,,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare