To je to što me zanima!

Miško uvodi 'salary cap' i ukida članarinu za djecu u klubovima

Čini se da je Damir Mišković osigurao podršku vladajućih za svoj plan financiranja hrvatskog sporta, koji uključuje povećanje turističkih pristojbi i poreza u kladionicama, ali i besplatnu Prvu HNL te ukidanje članarina...
Vidi originalni članak

Da je Damir Mišković kojim slučajem prodavač na tržnici, budite sigurni da bi pred njegovim štandom bio najveći red. Priču ima i zna je prodati, to je sigurno. U ovom slučaju ta priča je “Opatijska inicijativa”.

Pokucao je čovjek na vrata.

- Kuc-kuc. Dobar dan, to sam ja, Damir Mišković. Evo, ovo pred vama je naš plan financiranja vrhunskoga sporta. Izvolite i slobodno pitajte što god vam nije jasno - rekao je.

Miškov plan za spas

Njegov plan je da se u jedan “bazen” slije sav novac za financiranje top-klubova u pet najvećih sportova: nogometu, košarci, vaterpolu, odbojci i rukometu.

Primjerice, to bi u nogometu obuhvatilo sve klubove zaključno s 3. ligom.

Puno je prašine zadnjih mjeseci podigao taj njegov plan prije svega jer bi u osnovi vrhunske sportske klubove - pa čak i one privatizirane poput, primjerice, Miškovićeve Rijeke - sufinancirali zapravo građani kroz povećanje turističkih pristojbi i poreza u kladionicama, pa čak i sponzorstva državnih tvrtki... 

Kako bi se punio taj "bazen"? To je svakako najškakljiviji dio Miškovićeva plana jer podrazumijeva između ostalog i oko 50 milijuna eura koje bi na godinu davale tvrtke u državnom vlasništvu poput, primjerice HEP-a.

Oni bi uplatili dio novca u zajednički bazen iz kojeg bi se novac slijevao dalje prema jasno utvrđenim kriterijima. Primjerice, svaki klub u ligi dobio bi minimum za sudjelovanje u natjecanju. A taj novac rastao bi proporcionalno s plasmanom na kraju sezone.

Još jedan škakljiv detalj - dodatnih 54 milijuna € na godinu namjerava se namaknuti povećanjem manipulativnih troškova u kladionicama s pet na deset posto. Sklizak teren uzmemo li u obzir da država uzima još 10 posto poreza ako dobijete okladu...

Oko 100 milijuna € je planirani inkas od turizma - od povećanja boravišne pristojbe turistima.

Morat će mijenjati zakone

Tu svakako čelni čovjek Rijeke računa na podršku vladajućih struktura, svjesnih da je hrvatski sport u potpunom kolapsu, jer za takve drastične poteze valjat će mijenjati zakone. I to ne jedan...

Benefiti za građanina koji je, na koncu, taj koji plaća račun HEP-u i uplaćuje kladionicu? Od novca iz bazena otkupit će prava na Prvu HNL, ponuditi je gledateljima na TV kanalima koji se ne plaćaju, tipa HTV. Dakle, prva liga besplatno!

A svi klubovi koji se financiraju iz bazena morali bi ukinuti članarinu klincima koji treniraju. Tako bi rasteretili roditelje.

'Salary cap' u HNL-u

I još jedan novi detalj: u Prvu HNL uveo bi takozvani "salary cap", slično kao u NBA ligi! Iz bazena bi klubovi dobili određeni novac namijenjen isključivo za plaće igrača.

Mišković kaže da je to u 2. talijanskoj ligi, gdje ima iskustva sa Spezijom, oko 150.000 eura po igraču na godinu. Sve ostalo iznad toga, ako može, klub plaća sam. Ali za to mora imati bankovnu garanciju.

Eto to je nekakav okvirni plan. Izvedivo? Iskreno, nemamo pojma. Ali sad se vratite pet-šest godina unatrag i recite nam: je li vam se činilo izvedivo da Rijeka bude prvak Hrvatske?

Idi na 24sata

Komentari 219

  • Dennyy 16.03.2018.

    Ne gledam HNL niti me pretjerano zanima.. dijecu još uvijek nemam, tako da ne plaćam članarinu nikakvom klubu.. ne idem u kladionicu tako da, taj dio bi podržao, što se mene tiče, dignite i na 50%.. ali da HEP i ostale državne firme moraju plaćati tu sprdnju od lige, kojima svaki mjesec plaćam sve skuplje račune, nikako.. nemam apsolutno nikakve koristi od tog HNL-a pa prema tome ne želim to ni plaćati.. Natjerajte kladionice da moraju davati veći postotak ligi od svake uplate i to na njihov trošak, a ne građana.. tu bi bez problema izvukli 100 do 150 milijuna eura.. kako to inače rade top lige Europe.. a ne od građana se financirati

  • nostradamus 16.03.2018.

    Mislio sam nešto prokomentirati, ali vidim da je već sve rečeno i da je ekipa prepoznala tog pikzibnera. Miško - neće ići.

  • krokodill 16.03.2018.

    Neka Miško uvede salary cup u svojoj kući...recept jednostavan dobra zdjela ili cup i zimska salata plus putarica a može i malo rikole....pa jel nk rijeka privatni klub...njegov i šta bi mi svi sad trebali to plačati kroz račune i dodatne namete....nije bolest sve šta boli

Komentiraj...
Vidi sve komentare