To je to što me zanima!

Modriću je nosio hranu dok je bio izbjeglica. Iznenadio ga je 27 godina poslije usred Zagreba

Magnus MacFarlane-Farrow prije gotovo 30 godina dostavljao je pomoć u Hrvatsku i BiH, u mjesta u kojima su djeca trebala hranu. Među njima je bio i budući najbolji svjetski nogometaš. Danas vodi globalnu udrugu
Vidi originalni članak

Udruga Marijini obroci, osnovana kao Scottish International Relief 1992., danas hrani više od dva milijuna djece svaki dan. A među njima je u počecima bio i najbolji svjetski nogometaš 2018., kapetan "vatrenih" Luka Modrić (36).

Osvajač Zlatne lopte s obitelji je kao dijete zbog srpske agresije na Hrvatsku morao bježati iz rodnoga Zatona obrovačkog, gdje su mu ubili djeda, u obližnji Zadar. U hotelu Kolovare bio je do 1997., a onda preselio u hotel Iž.

POGLEDAJTE VIDEO: Del Piero, Modrić i Dalić u Petrčanima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Primao je pomoć od škotske humanitarne udruge koja je osnovana zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, a njen osnivač Magnus MacFarlane-Farrow (53) priznao je kako je Modrić uzvratio.

- Tko bi mogao očekivati da će među brojnom djecom biti dječak koji će izrasti u svjetsku superzvijezdu. A danas možemo slaviti čudesan trenutak u povijesti Marijinih obroka, dva milijuna djece jede u školama - rekao je MacFarlane-Farrow za The Scottish Sun.

- Kad smo prije gotovo 30 godina krenuli na ovaj put, bili smo oduševljeni ljudskom dobrotom i nastavili. Hvala vam svima u ime svakog djeteta za svaki trud, svaki dar, sve jedinstvene stvari koje ste donijeli na stol Marijinih obroka. Nastavimo tako i dalje - dodao je.

Magnus je u počecima s bratom Fergusom osobno dolazio u Međugorje i dostavljao pomoć za potrebite. A 2019., povodom desete obljetnice osnutka podružnice Marijinih obroka, došao je u Hrvatsku. I nije mogao sanjati što će ga tamo dočekati.

- Uživali smo u sjajnoj večeri plesa i pjevanja u Slavonskom Brodu, gradu kojega smo posjetili gotovo 30 godina ranije, kad su ga uništili u ratu. Na glavnom događaju u Zagrebu dan poslije dobio sam prekrasan poklon nakon kratkog govora. Jedan volonter dao mi je paket u kojem je bio dres hrvatske nogometne reprezentacije.

Bio je presretan time. Ali...

- Bio sam velik navijač momčadi koja se plasirala u finale Svjetskog prvenstva, ali onda sam vidio da je poklon još bolji. To je bio potpisani poklon Luke Modrića, tadašnjeg vlasnika Zlatne lopte, najboljega nogometaša na planetu. On i njegova obitelj podržavaju Marijine obroke i zato što su sami bili izbjeglice kad smo supruga Julie i ja tamo dostavljali pomoć.

Magnus ne misli stati, cilj mu je doći i do tri milijuna djece koji si ne mogu priuštiti svakodnevni obrok. A možda se među njima opet pojavi netko kao Luka.

Udruga djeluje pod imenom Marijini obroci od 2002., kad je hranila 200 djece u osnovnoj školi u Malawiju. Proširila se izvan Afrike, pomagala prehraniti i djecu u Indiji, Tajlandu, Nigeru, Madagaskaru, Siriji...

Idi na 24sata

Komentari 36

  • tomo1234 09.09.2021.

    Tih dresova na Hreljiću za par kuna. Velika gesta

  • vedran0110 09.09.2021.

    jel se sica??

  • jabuka5 09.09.2021.

    velika hvala svakom članu Marijinih obroka , i blagoslov onima koji pomažu , gladna djeca jedu , , Bogu hvala

Komentiraj...
Vidi sve komentare