To je to što me zanima!

Moj Montpellier: U ovom gradu odigrao sam zadnju utakmicu...

RAGBI JE POPULARNIJI Bio sam na ragbijaškoj utakmici nekoliko puta, zanimljivo je to. Dobro 
se ti igrači tuku, nema što, rekao nam je Pero Metličić, koji zna sve o Montpellieru
Vidi originalni članak

U četiri dana Montpelliera hrvatska delegacija imala je vodiča koji je itekako mogao znati gdje, što i kako u tom gradu. Petar Metličić (40) odigrao je posljednju utakmicu karijere u ovom gradu, u sezoni koju je obilježila velika afera.

Došao je u Montpellier, tad najjači francuski klub, u jesen 2012., a u veljači iduće godine "pukla" je velika afera s namještanjem utakmica.

Karabatići namještali

Zbog nje su odmah suspendirani Nikola Karabatić, najpoznati igrač iz te momčadi, njegov brat Luka te Mladen Bojinović, Samuel Honrubia, Isam Tej, Primož Prost i Dragan Gajić.

- Na pola sezone zbog toga smo ostali bez pola momčadi, bilo je vrlo turbulentno, ali na kraju smo uspjeli izvući sezonu. Osvojili smo i Kup pobjedom protiv PSG-a usred Pariza, tako da mogu reći da mi je bilo lijepo i u rukometnom i u svakom drugom smislu - prisjeća se Metličić, kojem je sezona u Montpellieru bila posljednja u karijeri.

- Kad sam odlazio, bilo mi je jako teško. Bio sam u Celju, blizu doma, karijera se već polako bližila kraju i puno sam razmišljao kad je došao poziv iz Montpelliera. Nisam znao kako će to ispasti, ali na kraju nisam zažalio. Klub je stvarno bio dobar, a grad je pravi rukometni - kaže Pero.

Lijepi oproštaj

Montpellier je klub u kojem je Nikola Karabatić počeo karijeru, s njim je 2003. postao i prvak Europe, zajedno s Omeyerom, Dinartom, Guigouom, Andrejem Golićem, bivši igračem Zagreba Kabangeleom... 

Karabatić se vratio kući 2009., nakon četiri godine u Kielu, a posljednju sezonu priključio se i legendarni kapetan "kauboja". I tu je odigrao posljednju utakmicu jedne velike karijere.

- Uh, jako su me iznenadili na tom oproštaju. Igrali smo tu, u L'Areni, dvorani u kojoj smo igrali protiv Egipta i u kojoj igramo sa Španjolskom. Protivnik je bio Nantes, pobijedili smo, a klub i navijači su mi doista priuštili scene za pamćenje - priča Metličić.

Grad je sportski, rukometni, imao je i prvaka Francuske u nogometu, ali ništa se u Montpellieru ne može mjeriti s ragbijem.

- Ima i rukomet svoju publiku, odlične navijače, ali ragbi je daleko najpopularniji. Općenito je u Francuskoj jako popularan, a pogotovo na jugu. Toulouse, Montpellier, cijeli taj dio blizu španjolskoj granici, doslovno je zaluđen ragbijem. Igraju ovdje najveće svjetske zvijezde, svi najbolji Novozelanđani, a stadion je uvijek pun - kaže Pero, koji nije propustio priliku da ode na nekoliko utakmica.

Grčka arhitektura

- Jesam, bio sam, i jako je zanimljivo. Mislim, pogotovo za onoga tko to voli. Dobro se oni tuku, nema što - smije se Metličić.

Osjetio je na jugu Francuske i duh antičke Grčke.

- Grad arhitekturom malo 'baca' na Grčku. Znam iz priče da je tadašnji gradonačelnik, koji je danas pokojni, bio veliki zaljubljenik u grčku povijest. Ovaj dio u kojem je naš hotel zove se Antigona, sve zgrade građene su u tom grčkom stilu - objasnio je Metličić i dodao:

- I inače je grad fantastičan. Oko 300.000 stanovnika, klima kao kod nas na jugu, jako toplo, kao u mom Splitu. Jedino što nije baš na moru, nego se treba voziti desetak minuta do obale. A ona je prekrasna, to su nepregledne pješčane plaže... Stvarno sam uživao tih godinu dana, super je grad i za rukomet i za obiteljski život.

Bilo bi prekrasno kad bi polufinale Pero mogao proslaviti baš u gradu u kojem je kao doma...

- Španjolci su iskusni, opasni, ali ako odigramo dobru, pametnu utakmicu, možemo ih dobiti, uvjeren sam u to. Taktički su besprijekorni, pogotovo otkad im je došao novi izbornik, on je pravi fanatik taktike. No imaju i oni svojih slabosti, budemo li disciplinirani, pogotovo u napadu, sa što manje tehničkih pogrešaka, možemo im itekako parirati.

- Ulog je velik, nervoza će biti velika, cijene i oni nas, čak nas se možda malo i boje, ali mi moramo razmišljati o sebi. Nadam se da ćemo odigrati najbolju utakmicu na turniru, a to bi nam moramo biti dovoljno – zaključio je Metličić.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • miha 24.01.2017.

    Nerazumijem, dokazali su karabaticima da su namjestali utakmice zar nebi trebali dobit izgon iz rukometa

  • Mél.C.B.🌼 24.01.2017.

    Kazes "kao u mom Splitu" ??! :) Da ga je istog birao, nebi boljeg nasao...

  • nijetebriga 24.01.2017.

    Samo da ne bude i veceras zadnja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare