To je to što me zanima!

Može li Urugvaj bez Suareza i može li Čile preko domaćina?

Današnja četiri natjecatelja puno su pokazala na dosadašnjem dijelu Svjetskog prvensta u Brazilu i prava je šteta da već u osmini finala moramo ostati bez dvojice
Vidi originalni članak

Iako je pola sudionika Svjetskog prvenstva u Brazilu već kod kuće, ili na odmorima prije početka priprema za nove klupske sezone i iako je polovica nacija već i završila s oplakivanjima i okrivljavanjima zbog neuspjeha na svjetskoj smotri, pravo natjecanje tek počinje. 

Brazil - Čile

Osminu finala u 18 sati otvaraju Brazil i Čile koji će se sučeliti u Belo Horizonteu. Domaćin prvenstva je svakako favorit i apsolutno nitko neće biti iznenađen prođe li Brazil u četvrtfinale. Brazilci su od posljednjih 12 utakmica protiv Čilea slavili čak 10 puta, a posljednji put Čile ih je porazio 'davne' 2000. u tadašnjim Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Podaci su to koji sugeriraju kao će Brazil, nošen navijanjem publike, zapravo bez problema proći među osam najboljih momčadi, no nešto će se pitati i Čileance. Istina je kako je Čile dva puta u povijesti prolazio prvi krug natjecanja i oba puta ispadao u osmini finala od Brazilaca. Bilo je to u Francuskoj 1998. (1-4), i na prošlom SP-u u Južnoj Africi (0-3). Međutim, Čileanci s velikim optimizmom gledaju na ovaj susret, a imena kao što su Alexis Sanchez, Eduardo Vargas, Arturo Vidal te Jorge Valdivia i Marcelo Diaz, daju im za pravo da se nadaju trećoj sreći i prolazu u četvrtfinale za najveći uspjeh još od domaćeg SP-a 1962. kada su stigli do polufinala gdje ih je izbacio - Brazil. Čile nikada u svojoj povijesti nije pobijedio Brazil u Brazilu, izgubivši 20, a remizirajući šest puta, a Brazil je neporažen na domaćem terenu već 40 utakmica u nizu. Posljednji put Brazilci su tugovali kod kuće protiv Paragvaja u kolovozu 2002. godine, a na ovom natjecanju su momčad protiv koje je upućeno najmanje udaraca na gol. Spomenimo i kako je Vargas zabio u obje zadnje utakmice protiv Brazila, uključujući i onu u Belo Horizonteu u travnju 2013. godine. 

Kolumbija - Urugvaj

U drugom današnjem paru osmine finala u 22 sata na kultnoj Maracani u Rio de Janeiru sastaju se Kolumbija i Urugvaj. Kolumbijci koje su svi otpisali kada su ostali bez Radamela Falcaa ostvarili su sve tri pobjede i s maksimalnim učinkom ali i odličnom igrom s pravom se nadaju prolasku u četvrtfinale. Odlični James Rodriguez i Mario Yepes napravili su da svi zaborave na 'el tigrea' a ako dodamo i odličnog Jacksona Martineza onda svi Kolumbijci s razlogom najavljuju prolaz među osam najboljih. Međutim, treba spomenuti kako je Kolumbija posljednju utakmicu izgubila upravo protiv Urugvaja (2-0) u rujnu 2013. godine. Urugvaj se pak nakon šokantnog poraza od Kostarike oporavio povratkom Luisa Suareza i svladao Englesku i Italiju, a onda doživio novi šok. Suareza je Fifa 'prognala' iz nogometa zbog novog slučaja 'vampirizma', i sjajni napadač će sasvim sigurno nedostajati urugvajskoj momčadi. Međutim, ne treba podcjenjivati Edinsona Cavanija koji nikako nije slab napadač i koji je svakako u stanju zabiti odlučujući gol. Za očekivati je otvorenu utakmicu u pravom južnoameričkom duhu i bit će zapravo šteta što već u osmini finala moramo ostati bez dvoje od četvero današnjih natjecatelja. Ova dva protivnika do sada su se na svjetskim prvenstvima sastajala samo jednom. Bilo je to 1962. godine u Čileu kada je Urugvaj slavio 2-1 iako je Kolumbija povela. Urugvaj je slavio u šest od osam posljednjih susreta protiv Kolumbije, a u njihovim okršajima u prosjeku pada 3.6 posto golova po utakmici. Kolumbiji je ovo tek drugi put u povijesti da igra osminu finala, nakon 1990. u Italiji kada ih je s 2-1 izbacio Kamerun, dok je Urugvaj od tri nastupa na svjetskim prvenstvima u Južnoj Americi, dva uspio i osvojiti (1930. i 1950.), a na prošlom SP-u završili su kao četvrti. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • SR4 RM 28.06.2014.

    Teško... gotovo nemoguce!!

  • Mladen Matanic 28.06.2014.

    Cavani zabija gol

  • jacob13 28.06.2014.

    Jedan od mojih će večeras otpast - navijan za Kolumbiju,Urugvaj i Njemačku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare