To je to što me zanima!

Na Hrvatsku je trajala agresija, nikome nije bilo do jugo himne

PROKLETSTVO POSTOLJA Jugoslavija je pobijedila Litvu i da smo ostali, slušali bismo njihovu himnu. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje, rekao je tadašnji kapetan Stojko Vranković
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije 23 godine, na Eurobasketu u Ateni 1995., hrvatski košarkaši osvojili su posljednju medalju na velikom natjecanju. 

Čim su primili broncu, hrvatski košarkaši napustili su postolje. Nisu htjeli slušati jugoslavensku himnu dok je trajala srbočetnička agresija na Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO

Umalo su s postolja sišli i košarkaši Litve, koje su suci pokrali u finalu.

- U svlačionicu nam je ušao Šarunas Marčiulionis. Rekao je da će i oni otići s postolja. Ali ipak su ostali - rekao je ondašnji hrvatski kapetan Stojko Vranković.

- Bilo je to neko drugo vrijeme. Jugoslavija je pobijedila Litvu i slušali bismo njihovu himnu. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje i svi smo se složili - rekao je Stojko, koji je priznao da je odluka stigla iz tadašnjeg političkog vrha.

Hrvatski košarkaši te su godine u Ateni rasturili sve u skupini. Redom su padali Slovenija, Rusija, Španjolska, Turska, Finska i Francuska. Talijane smo dobili u četvrtfinalu, ali Litva je bila prejaka u polufinalu. 

Pobjedom protiv Grčke Hrvatska je osvojila broncu, ali ta je medalja proglašena velikim neuspjehom u Hrvatskoj.

- Bili smo uvjereni da smo napravili veliki rezultat. Čim smo sletjeli, shvatili smo da su struka i javnost proglasili našu broncu debaklom - rekao je Aco Petrović , koji je zbog toga odmah raskinuo ugovor s Cibonom i potpisao za Sevillu.
 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • caksa 05.07.2018.

    Dok god politika bude iznad sporta, to nece valjati.

  • Veliki Meštar sviju hulja 03.07.2018.

    Nocima nisam spavao da saznam kako bi prosli protiv Srba tada.... to bi mi bila najsladja pobjeda ikada ....ali jbg

  • Stiv_Maden 03.07.2018.

    Fenomenalna generacija koja se više neće ponoviti, šteta premladi su se Toni i Dino povukli, a i uvijek ostaje pitanje šta bi bilo da nismo ostali bez Dražena, ovo u vezi silaska sa postolja podržavam, jbg. takva su bila vremena, Srbočetnička agresija na Hrvatsku na vrhuncu, osim toga predsjednik FIBA njihov čovjek, suci na njihovoj strani, jedino su Litvanci ispali shupci što nisu ispoštivali dogovor nakon što su opljačkani u finalu, čak je ludi Sabonis sam napustio parket jer nije više mogao trpiti nepravdu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare