To je to što me zanima!

Hajduku nema druge nego opet nazvati 'joker zovi' - Mamića

Ako na proljeće Hajduk stvarno ostane bez novca a udruga bez dosadašnje masovnosti, posljedično i mogućnosti otplate dionica, nema im druge nego priznati neuspjeh i iskoristiti džoker 'Zovi Mamiće'.
Vidi originalni članak

Problemi koji muče Hajduka ne mogu se i neće riješiti još jednom smjenom na klupi, dapače, dalo bi se s popriličnom sigurnošću predvidjeti kako će se ova kriza preliti i u narednu godinu, a možda čak i produbiti. Scenarij je poprilično jednostavan i lako predvidljiv, Hajduk će manje – više slično funkcionirati do kraja polusezone, pa i tijekom zimske stanke, zbog toga što nemaju dovoljno vremena, dovoljno financija, a ni kvalitetnih kadrovskih rješenja koja bi napravila brzi radikalan rez i zaokret. Stoga će i promjene biti isključivo kozmetičke. Imenovat će novi NO, u prijelaznom roku će pokušati prodati nekoga od igrača, i ne manje važno, raskinuti ugovore s onima čija su primanja najviša. I to je manje - više sve. Ključne stvari događat će se tek na proljeće. 

Predsjednik Jasmin Huljaj priznao je kako Hajduk koji je naslijedio ima osigurano financiranje do ožujka, a nakon toga... kredit! Naravno, ako ga većinski vlasnik kluba grad Split odobri, i ako bude spreman za njega garantirati. U protivnom, klub će već ove zime morati preventivno prodavati 'obiteljsko srebro', dakle vlastite mlade igrače, no i to će biti politika kratkoga daha, zbog toga što nijedan od njih danas na tržištu ne može postići cijenu kakvu bi postigao za godinu ili dvije, a time ni zakrpati rupu u financijama i omogućiti Hajduku da dođe do daha.  

Kao posljedica toga, na proljeće bi se mogao dogoditi scenarij iz najgore noćne more navijača Hajduka, a to je scenarij po kome će klub zbog problema s financijama biti prisiljen potražiti strateškog partnera. Ne špekulanata kakvi su se već nudili kao spasitelji koji će kupiti klub, ne izmišljenog tajkuna iz dijaspore koji jedva čeka povratak u domovinu, nego strateškog partnera koji je stvaran, koji je prihvatljiv i klubu, i većinskom vlasniku, i ne manje važno, onima koje se za sve pita, a to su navijači, prije svih oni okupljeni u udrugu Naš Hajduk. 

No projekt udruge Naš Hajduk od starta je počivao na masovnosti, na brojci od oko 40 – ak tisuća članova, koji su joj davali i snagu, i legitimitet, ali i svojim masovnim sudjelovanjem u raznim hvale vrijednim projektima, osiguravali sredstva za otplatu dionica. No u zadnje vrijeme raste broj nezadovoljnih koji kritiziraju poteze udruge, stoga će biti iznimno zanimljivo i važno vidjeti koliku će udruga Naš Hajduk podršku uživati naredne godine. 

Zadržavanje ili povećanje postojećeg broja članova udruge značilo bi da navijači i dalje podržavaju postojeći model, i on će kao takav u tom slučaju i opstati. Iz posve pragmatičnog razloga. Naime, ni politika, ni većinski vlasnik, ni potencijalni strateški partner ne žele sukob s tako brojnim i moćnim suparnikom. No ako kojim slučajem broj članova značajno opadne, pogotovo do te mjere da postane upitna i otplata dionica, a sve u kombinaciji s financijskim problemima samoga kluba, jasno je da bi postojeći projekt samoodrživog narodnog kluba u tom slučaju trebao i ozbiljan remont. 

Jedno od rijetkih dostupnih rješenja bio bi ulazak strateškog partnera u klub. Bilo dokapitalizacijom, bilo otkupom dionica od grada, bilo javno privatnim partnerstvom..., ma koliko sve te opcije navijačima nisu simpatične i prihvatljive. A takav je, za sada, samo jedan, splitska tvrtka Tommy, koja je u više navrata klubu  posuđivala novac. Kad Hajduku zatreba, tu je uvijek džoker 'Zovi Mamiće'. 

Vlasnici Tommyja, obitelj Mamić, već cijelo desetljeće sponzoriraju klub, ali i udrugu Naš Hajduk kojoj su dali na upravljanje vlastiti paket dionica i prije otplate.  Mamići su planirali prije tri godine otkupiti većinski paket dionica Hajduka, no u toj su ih nakani zaustavili upravo navijači okupljeni u udrugu Naš Hajduk, koji su njihovu namjeru proglasili 'pokušajem neprijateljskog preuzimanja kluba', koga više nikad ne žele vratiti u ruke politike, ali ni prepustiti privatnom vlasniku. 

A kako se Mamići nisu namjeravali upuštati u bilo kakve polemike, pogotovo ne sukobe, dogovorili su s navijačima prodaju svog paketa dionica po povoljnim uvjetima, uz rok otplate od deset godina, s tim da navijači dionicama mogu raspolagati odmah. Rate se za sada koliko - toliko uredno servisiraju, ali Mamići tu i tamo ipak pripomognu donacijom kad naplata 'zaškripi'. 

Ako na proljeće doista 'zaškripi', ako klub stvarno ostane bez novca, a udruga bez dosadašnje masovnosti, posljedično i mogućnosti otplate dionica, nema im druge nego priznati neuspjeh i iskoristiti džoker 'Zovi Mamiće'. Ma koliko im to danas možda bilo teško prihvatiti...

Idi na 24sata

Komentari 29

  • sunce55555 03.12.2018.

    Po svemu sudeći izgleda da je domet svih koji u Hajduku donose poslovne odluke podizanje kredita ili grebanje za tuđe pare..

  • BILI KMEČAVAC 28.11.2018.

    Čim vidim natpis Tommy, zaobilazim u velikom luku, da djele mukte ne bi uša tamo

  • benitooo 28.11.2018.

    Od Hajduka lagani o...b

Komentiraj...
Vidi sve komentare