Obavijesti

Sport

Komentari 29

Hajduku nema druge nego opet nazvati 'joker zovi' - Mamića

Hajduku nema druge nego opet nazvati 'joker zovi' - Mamića
3

Ako na proljeće Hajduk stvarno ostane bez novca a udruga bez dosadašnje masovnosti, posljedično i mogućnosti otplate dionica, nema im druge nego priznati neuspjeh i iskoristiti džoker 'Zovi Mamiće'.

VIDEO

Problemi koji muče Hajduka ne mogu se i neće riješiti još jednom smjenom na klupi, dapače, dalo bi se s popriličnom sigurnošću predvidjeti kako će se ova kriza preliti i u narednu godinu, a možda čak i produbiti. Scenarij je poprilično jednostavan i lako predvidljiv, Hajduk će manje – više slično funkcionirati do kraja polusezone, pa i tijekom zimske stanke, zbog toga što nemaju dovoljno vremena, dovoljno financija, a ni kvalitetnih kadrovskih rješenja koja bi napravila brzi radikalan rez i zaokret. Stoga će i promjene biti isključivo kozmetičke. Imenovat će novi NO, u prijelaznom roku će pokušati prodati nekoga od igrača, i ne manje važno, raskinuti ugovore s onima čija su primanja najviša. I to je manje - više sve. Ključne stvari događat će se tek na proljeće. 

Predsjednik Jasmin Huljaj priznao je kako Hajduk koji je naslijedio ima osigurano financiranje do ožujka, a nakon toga... kredit! Naravno, ako ga većinski vlasnik kluba grad Split odobri, i ako bude spreman za njega garantirati. U protivnom, klub će već ove zime morati preventivno prodavati 'obiteljsko srebro', dakle vlastite mlade igrače, no i to će biti politika kratkoga daha, zbog toga što nijedan od njih danas na tržištu ne može postići cijenu kakvu bi postigao za godinu ili dvije, a time ni zakrpati rupu u financijama i omogućiti Hajduku da dođe do daha.  

Kao posljedica toga, na proljeće bi se mogao dogoditi scenarij iz najgore noćne more navijača Hajduka, a to je scenarij po kome će klub zbog problema s financijama biti prisiljen potražiti strateškog partnera. Ne špekulanata kakvi su se već nudili kao spasitelji koji će kupiti klub, ne izmišljenog tajkuna iz dijaspore koji jedva čeka povratak u domovinu, nego strateškog partnera koji je stvaran, koji je prihvatljiv i klubu, i većinskom vlasniku, i ne manje važno, onima koje se za sve pita, a to su navijači, prije svih oni okupljeni u udrugu Naš Hajduk. 

No projekt udruge Naš Hajduk od starta je počivao na masovnosti, na brojci od oko 40 – ak tisuća članova, koji su joj davali i snagu, i legitimitet, ali i svojim masovnim sudjelovanjem u raznim hvale vrijednim projektima, osiguravali sredstva za otplatu dionica. No u zadnje vrijeme raste broj nezadovoljnih koji kritiziraju poteze udruge, stoga će biti iznimno zanimljivo i važno vidjeti koliku će udruga Naš Hajduk podršku uživati naredne godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadržavanje ili povećanje postojećeg broja članova udruge značilo bi da navijači i dalje podržavaju postojeći model, i on će kao takav u tom slučaju i opstati. Iz posve pragmatičnog razloga. Naime, ni politika, ni većinski vlasnik, ni potencijalni strateški partner ne žele sukob s tako brojnim i moćnim suparnikom. No ako kojim slučajem broj članova značajno opadne, pogotovo do te mjere da postane upitna i otplata dionica, a sve u kombinaciji s financijskim problemima samoga kluba, jasno je da bi postojeći projekt samoodrživog narodnog kluba u tom slučaju trebao i ozbiljan remont. 

Jedno od rijetkih dostupnih rješenja bio bi ulazak strateškog partnera u klub. Bilo dokapitalizacijom, bilo otkupom dionica od grada, bilo javno privatnim partnerstvom..., ma koliko sve te opcije navijačima nisu simpatične i prihvatljive. A takav je, za sada, samo jedan, splitska tvrtka Tommy, koja je u više navrata klubu  posuđivala novac. Kad Hajduku zatreba, tu je uvijek džoker 'Zovi Mamiće'. 

Vlasnici Tommyja, obitelj Mamić, već cijelo desetljeće sponzoriraju klub, ali i udrugu Naš Hajduk kojoj su dali na upravljanje vlastiti paket dionica i prije otplate.  Mamići su planirali prije tri godine otkupiti većinski paket dionica Hajduka, no u toj su ih nakani zaustavili upravo navijači okupljeni u udrugu Naš Hajduk, koji su njihovu namjeru proglasili 'pokušajem neprijateljskog preuzimanja kluba', koga više nikad ne žele vratiti u ruke politike, ali ni prepustiti privatnom vlasniku. 

A kako se Mamići nisu namjeravali upuštati u bilo kakve polemike, pogotovo ne sukobe, dogovorili su s navijačima prodaju svog paketa dionica po povoljnim uvjetima, uz rok otplate od deset godina, s tim da navijači dionicama mogu raspolagati odmah. Rate se za sada koliko - toliko uredno servisiraju, ali Mamići tu i tamo ipak pripomognu donacijom kad naplata 'zaškripi'. 

Ako na proljeće doista 'zaškripi', ako klub stvarno ostane bez novca, a udruga bez dosadašnje masovnosti, posljedično i mogućnosti otplate dionica, nema im druge nego priznati neuspjeh i iskoristiti džoker 'Zovi Mamiće'. Ma koliko im to danas možda bilo teško prihvatiti...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića